Svet

Poudarki

  • 18-letna Junckerjeva vladavina končana
Juncker je še danes trdil, da ne namerava odstopiti. Foto: EPA
Junckerjev dolgoletni staž se je neslavno končal. Foto: EPA
Do nedavnega je vodil finančne ministre evrskega območja. Foto: EPA

Dodaj v

Luksemburg: Po "bondovski" aferi odstopil premier z najdaljšim stažem

Juncker že predlagal predčasne volitve
10. julij 2013 ob 22:11
Luxembourg - MMC RTV SLO, STA

Luksemburški premier Jean-Claude Juncker je sporočil, da odstopa. Hkrati je v parlamentu zaradi obveščevalske afere predlagal predčasne volitve.

"Ni bilo druge izbire, kot da vlada odstopi," je ob tem dejal Juncker. Kot je napovedal, bo uradno odstopno izjavo podal v četrtek zjutraj po seji vlade, nato pa bo velikega vojvodo ob 10. uri zaprosil, naj skliče predčasne volitve.

"Žal moram ugotoviti, da moja pojasnila niso naletela na soglasno spontano razumevanje," je še dejal Juncker, ki sicer zatrjuje, da ni bil osebno odgovoren za številne nepravilnosti v obveščevalni službi.

Z 18 leti na položaju je 58-letni Juncker evropski premier z najdaljšim stažem, v luksemburški vladi pa je že 30 let. V Evropski uniji je najbolj znan kot donedavni dolgoletni vodja finančnih ministrov območja z evrom, t. i. evrske skupine.

Kot iz bondijade
Kot poročajo agencije, so se v Luksemburgu očitno dogajale stvari, ki spominjajo na filme o Jamesu Bondu. Tajna obveščevalna služba Srel, nadzor nad katero je v rokah premierja, je bila v letih 2003-2009 vpletena v vrsto spornih dejavnosti, od nezakonitega prisluškovanja telefonskim pogovorom do korupcije in celo sumljive preprodaje avtomobilov.

Luksemburški parlament je tako danes razpravljal o poročilu, ki ga je pripravil poseben parlamentarni odbor, potem ko je luksemburški tednik lani objavil prepis na skrivaj posnetega pogovora med Junckerjem in tedanjim vodjem Srela Marcom Millejem leta 2007. Mille naj bi pogovor snemal s posebno vohunsko uro.

Tajne kartoteke, nezakonita prisluškovanja
V njem premierju med drugim pove, da so uslužbenci Srela tajno snemali pogovor luksemburškega velikega vojvode in da je ta v stalnem stiku z britansko tujo obveščevalno službo MI6. Juncker naj bi konec leta 2008 izvedel, da je Mille snemal pogovor, a je ta z vrha Srela "odletel" šele leta 2010.

Parlamentarna preiskava, ki je sledila, je nato razkrila še veliko več "umazanije" - kot npr. obstoj 13.000 tajnih kartotek o posameznikih in podjetjih, nezakonita prisluškovanja glavnim gospodarstvenikom, protiteroristično operacijo, ki je bila v resnici le krinka za pomoč ruskemu oligarhu, da španskemu vohunu izplača deset milijonov dolarjev, ter celo sumljivo zasebno preprodajanje luksuznih avtomobilov.

"Preiskovalna komisija ugotavlja, da premier kot vodja obveščevalne službe ne le, da ni imel nadzora nad svojo službo, ampak vse prepogosto tudi ni seznanjal parlamentarnega odbora za nadzor ali sodstva o njenih nepravilnostih, zmotah in nezakonitih dejanjih," piše v poročilu.

Sam ni vedel?
"Ne pravim, da nisem storil nobene napake," je na obtožbe danes v parlamentu odgovoril Juncker in priznal, da je obveščevalna služba po letu 2000 izvedla pet ločenih nezakonitih prisluškovalnih akcij. Da naj to zadevo temeljito preuči, je premier naročil vodji Srela. A kot je obenem zatrdil Juncker, ni zavestno pomagal prikrivati nobenih nezakonitih dejavnosti.

Ministrom je posredoval vse bistvene informacije, ki jih je imel, enako je bil obveščen pristojen parlamentarni odbor za nadzor. On sam ni vedel za vse sporne operacije Srela in tudi ni mogel osebno preverjati vseh informacij, saj za to preprosto ni imel časa, je še vztrajal Juncker. Parlamentarni odbor je celo napadel nazaj, češ da bi ta lahko izvajal veliko boljši nadzor, kot ga je.

"Obveščevalna služba ni bila moja glavna politična prioriteta. In naši deželi želim, da ne bi nikoli imela premierja, za katerega bo obveščevalna služba najpomembnejša," je nadaljeval. Od leta 2004 je sicer, kot je poudaril, skušal temeljito reformirati Srel.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 11.07.2013 ob 07:18
Danes se jim je priključil še Junker.
To res ni naključje, Evropska desnica ima zelo resne težave.


Desnica je kradljiva, moški smo morilci, ženske cel čas obrekujejo, cigani kradejo, muslimani so teroristi...

Se ti zdi takšno razmišljanje primerno?
Jethros
# 11.07.2013 ob 08:26
"Žal moram ugotoviti, da moja pojasnila niso naletela na soglasno spontano razumevanje," je še dejal Juncker, ki sicer zatrjuje, da ni bil osebno odgovoren za številne nepravilnosti v obveščevalni službi.

Pri nas pa ni variante, da sledijo takemu standardu, niti če so v sodnem procesu zaradi korupcije, niti v primeru, ko kršijo zakone, ni variante...ker odstop je za nekatere po novem priznanje krivde, čeprav spremljamo normalne odstope iz objektivne odgovornosti do ljudstva, četudi se izrečejo za nedolžne.
Ja, tu je pač bananistan, kjer se celo svečke prižigajo pred sodiščem, če se politika obsodi.
Potem pa istočasno nosilci svečk ugotavljajo, kako je korupcija v Sloveniji problem.
cairns
# 11.07.2013 ob 09:15
zapatist
Trditev: med muslimani je toliko teroristov, da to ne more biti več naključje, pa mislim, da ni stereotip, temveč je realna.

Še posebej zato, ker je med njimi tudi veliko žensk.

Pri politikih zapletenih v korupcijo pa je tako, da se praktično pri vseh kaj najde.
opusdei
# 11.07.2013 ob 07:46
Ziher je kriva UDBA,Murgle,politični konstrukt,etc etc etc
poskok
# 11.07.2013 ob 10:29
Tudi ugotovitev, da je med katoličani veliko teroristov ne bi bil stereotip, temveč realnost?

Stereotip je realnost!
uiophjk
# 11.07.2013 ob 10:09
A je za prisluškovanje Janši in Sanaderju že kdo odgovarjal?
poskok
# 11.07.2013 ob 10:02
SSKJ-stereotíp -a m (ȋ) knjiž. ustaljena ali pogosto ponavljajoča se oblika česa
poskok
# 11.07.2013 ob 09:38
Ce bi okupirali Italijo, Spanijo, Poljsko, Hrvasko bi bilo presenetljivo veliko teroristov katolicanov dragi moj zapatist
MADERA
# 10.07.2013 ob 23:27
"...dolgoletni vodja finančnih ministrov območja z evrom, t. i. evroskupine."

Njegovo ime je bilo pri poročilih vedno omenjano z nekimi nadvse važnimi finančnimi regulativami, katerim se mora tudi naša država podrejati.
Čez nekaj časa pri poročilih ne bodo več omenjali njegovega, pač pa čisto novo ime v zvezi z našimi obveznostmi...
pAznik
# 10.07.2013 ob 23:26
To so vsi isti. Očitno smo z vstopom v EU, samo še več požrešnih svinj k koritu spustil.
grozny
# 11.07.2013 ob 15:48
Ce bi okupirali Italijo, Spanijo, Poljsko, Hrvasko bi bilo presenetljivo veliko teroristov katolicanov dragi moj zapatist

So okupirali celo severno afriko, sredozemlje, balkan, španijo... In ni bilo nobenih teroristov. Še danes terorizirajo kristjane na tistem območju, v egiptu ugrabljajo (in prisilno poročajo) 14 letne Koptinje (kristjanke), požigajo cerkve, pobijajo duhovnike... In niti enega terorista. Le zakaj?
grozny
# 11.07.2013 ob 15:45
Če Janša v vseh vidi komunistično zaroko, Kučanov klan, preveč ostankov SFRJ, zombije, leve fašiste, potem jaz pri vsaki napaki desničarjev vidim podobnosti z Janšo. Zelo preprosto.

:D lepo da priznaš da imata z Janšo enake težave. Očitno sta si bolj podobna kot pa bi lahko človek sklepal po tvoji profilni sliki :D
zapatist
# 11.07.2013 ob 09:01
@Nikec3
Desnica je kradljiva, moški smo morilci, ženske cel čas obrekujejo, cigani kradejo, muslimani so teroristi...

Se ti zdi takšno razmišljanje primerno?


Tako, kot si zapisal ti, ni primerno, vendar jaz tega nisem zapisal tako.

Napisal sem, da je v EPP tako veliko skorumpiranih na najvišjih položajih po različnih državah EU, da to po moje ni več slučaj.

Interpretacije zakaj je tako, pa so lahko različne.

Ena, ki mi pride na misel je ta, da so v Evropi že predolgo na oblasti oz. koritu in so se spridili, podobno kot se je LDS in še marsikatera druga stranka.

Torej opozoriti na to, da je v neki stranki, politični skupini nenormalno veliko korupcije, za mene nikakor ne gre v kontekst stereotipnega doživljanja sveta, kar bi mi ti rad obesil.

Da ti dam še en primer.
V Sloveniji se večino ljudi strinja, da je slovenska politika skorumpirana. Tudi sam tako mislim, pa vendar sem eden od tistih, ki bom opozarjal, da to ne pomeni, da so koruptivni VSI politiki.
Ravno ta VSI pa je pogoj za generalizacije in stereotipizacije o katerih govoriš ti.

Torej Nikec 3----napaka...
bojanvasiljevic
# 10.07.2013 ob 23:37
Vsaka instituirana skrivnost je kot po pravilu zlorabljena. Pa ne mislit, da bodo drugi to skrivnost kao za nazaj ali naprej na prava pota spravili. Lopovi se menjajo, sistem ostaja isti. Živeli takoimenoivani strokovnjaki na novih dvajset let istih problemov, ker ne spustite čez transparentnosti.

Ker le tako bi se s časoma tudi mi vsi naučili odpuščati in hitro odpravljati napake.
zapatist
# 11.07.2013 ob 10:13
@poskok
V bistvu ne vem točno, kaj bi rad povedal?

Da so stavki kot:

V EPP je zadnje čase tako veliko pomembnih vplivnežev obtoženih korupcije, da to ne more biti več naključje in da imajo problem.

V SDS je tako malo različnih pogledov, da to ne more biti več naključje in imajo problem

Med muslimani je tako veliko teroristov, da to ne more biti več naključje in imajo problem.

Na BV je toliko napetosti in nasilja, da to ne more biti več naključje in imajo problem.

Amerika se tolikokrat vmešava v druge države, da to ne more biti več naključje in imamo problem.

Amerika je po drugi svetovni vojni vpletena v toliko vojn, da to ne more biti več naključje in imamo problem.

V Sloveniji je toliko alkoholikov, da to ne more biti več naključje in imamo problem.

stereotipni in kot taki nerealni?

razloži mi
stewie
# 11.07.2013 ob 10:09
Jethros
# 11.07.2013 ob 08:26
Pri nas pa ni variante, da sledijo takemu standardu, niti če so v sodnem procesu zaradi korupcije, niti v primeru, ko kršijo zakone, ni variante...


Pri nas pač taki osebki preprosto ignorirajo taka sodišča, jih ne priznavajo, obenem pa javno jamrajo, kako je Slovenija v krizi zato, ker je še po več kot 20 letih samostojnosti preveč Jugoslavije.
Isto, kot da bi kronik jamral, kako je neodgovorno pitje problem.
zapatist
# 11.07.2013 ob 09:03
Dal si tudi primer neustreznega razmišljanja; muslimani so teroristi.

Taka trditev je stereotip in ni realna.
Trditev: med muslimani je toliko teroristov, da to ne more biti več naključje, pa mislim, da ni stereotip, temveč je realna.
zapatist
# 10.07.2013 ob 23:34
Včeraj sem pod člankom o španskem premieru Mariano Rajoyu napisal:

Khm...kaj je z evropsko desnico?
Sanader, Janša, Berlusconi, Sarkozy, Heider. Chirac....tega je že preveč., da bi bilo naključje...


Danes se jim je priključil še Junker.
To res ni naključje, Evropska desnica ima zelo resne težave.
zapatist
# 11.07.2013 ob 10:38
@poskok
Stereotip je realnost!

Ne drži. Lahko delno temelji na realnosti, lahko pa ne, v vsakem primeru pa je odmik od le te.
zapatist
# 11.07.2013 ob 09:54
@poskok
Ce bi okupirali Italijo, Spanijo, Poljsko, Hrvasko bi bilo presenetljivo veliko teroristov katolicanov dragi moj zapatist

V tem primeru to ne bi bilo naključje, kajne?
Tudi ugotovitev, da je med katoličani veliko teroristov ne bi bil stereotip, temveč realnost?
zapatist
# 10.07.2013 ob 23:51
Vidim, da sem že v slabih par minutah prejel tri minuse. Torej se vsaj trije ne strinjajo, da je kar 8 premierov, članov EPP obtoženih ali obsojenih zaradi korupcije problem?

Kam gre ta svet...
Kazalo