Spomenik stoji ob madridski železniški postaji Atocha in je visok 11 metrov. Foto: EPA
Spomenik stoji ob madridski železniški postaji Atocha in je visok 11 metrov. Foto: EPA
Postaja Atocha v Madridu
Ob tretji obletnici napadov so se spominu na žrtve poklonili številni Madridčani. Foto: EPA
Kralj Juan Carlos in kraljica Sofia
Kraljevi par se je na postaji Atocha v triminutnem molku pridružil množici ljudi. Foto: EPA
Madrid se spominja terorističnih napadov

Odkritja spomenika žrtvam so se poleg večtisočglave množice udeležili tudi kralj Juan Carlos in kraljica Sofia, ki sta spomenik tudi slovesno otvorila, ter princ Felipe z ženo Leticio. Na slovesnosti niso manjkali niti španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero in večina ministrov.

Besede so bile odveč
Slovesnost je minila popolnoma mirno in brez odvečnih besed. Vsi prisotni so se spominu na žrtve poklonili s tremi minutami molka, kot poziv k miru pa je odzvenela Pesem ptic (El Canto de los Pájaros) skladatelja Paua Casalsa, ki jo je zaigral en sam čelist.

Isto pesem so zaigrali 11. marca leta 2005, ko so ob prvi obletnici napadov v madridskem parku Retiro odkrili gozd umrlih (Bosque de los Ausentes), kjer stoji spomenik vsem 191 žrtvam, ki so umrle v napadih.

Modra praznina s sporočili ljudi
Stekleni spomenik je visok 11 metrov, kar simbolično predstavlja dan, ko je Madrid doživel napad, v njem pa je soba, ki so jo poimenovali Modra praznina (Vacio azul). V njeni kupoli so sporočila, ki so jih ljudje zapisali med in po napadih ter jih pustili na mestu tragedije.

Soba je zvočno popolnoma izolirana, v njej pa glavno vlogo igrajo tišina, luč in sporočila, ki so zaobjela vso grozo tragedije, ki je Madrid na današnji dan pred tremi leti zavila v črnino. "Ko sonce napolni sobo, doživimo eksplozijo svetlobe. Modra praznina je mirno okolje, je mesto razmisleka in refleksije," je o spomeniku povedal Esau Acosta, eden od arhitektov spomenika.

Štiri eksplozije, 191 mrtvih
Najhujši teroristični napad v državi je 11. marca leta 2004 pretresel vso Španijo. Dva napada sta se zgodila v središču Madrida, ko sta bombi v najhujši jutranji prometni konici odjeknili na dveh vlakih na železniški postaji Atocha. Nekaj minut kasneje sta na dveh vlakih na postajah Santa Eugenia in El Pozo del Tio Raimundo v predmestju Madrida eksplodirali še dve bombi. V eksplozijah je umrlo 191 ljudi, več kot 2.000 je bilo ranjenih.

Zaradi napadov se pred sodiščem v Madridu zagovarja 29 obtoženih, ki jih je za napad navdihnila teroristična mreža Al Kaida. Sedem jih je obtoženih umora, drugi pa sodelovanja pri načrtovanju in izpeljavi terorističnih napadov. Sodišče bo svojo obtožnico najverjetneje podalo konec jeseni.

B. T.

Madrid se spominja terorističnih napadov