Nekatere od razgaljenih osumljencev policija še išče. Foto: Twitter
Nekatere od razgaljenih osumljencev policija še išče. Foto: Twitter
Primer v Maleziji precej odmeva, pred sodiščem pa se je zbralo ogromno predstavnikov sedme sile. Foto: AP

Četverica - 24-letna Britanka, 24-letni Nizozemec ter 23- in 22-letna brat in sestra iz Kanade - je bila aretirana na začetku tedna, krivdo pa so vsi štirje priznali.

Skupino krivijo za nedavni potres na Borneu, ki je otok stresel 5. junija, v njem pa je umrlo 18 ljudi. 4095 metrov visoka gora Kinabalu namreč med lokalnimi plemenskimi skupinami velja za sveto goro, kjer naj bi bivale duše njihovih prednikov. Gora naj bi bila po dejanju četverice "zelo, zelo jezna", trdijo plemenski poglavarji.

Sodišče v Kota Kinabalu jim je izreklo tridnevno zaporno kazen, ki pa so jo turisti že odsedeli, saj so bili v zaporu od torka. Prav tako je sodišče vsakega oglobilo za dobrih 1.100 evrov in zaradi "nespodobnega vedenja na javnem mestu" odredilo njihovo deportacijo iz države.

"To je poziv turistom, da ne prezirajo lokalnih tradicij in kulture," je sporočil minister za turizem Masidi Manjun. "Glede na to, da so krivdo priznali in se pokesali, je pravično, da se jih izpusti z globo sodišča," je dodal.

Na seznamu svetovne dediščine
Gora Kinabalu je uvrščena na seznam svetovne dediščine in je priljubljena turistična destinacija. Ko so fotografije turistov zaokrožile po spletu, so nemudoma dvignile veliko prahu.

Četverica si je za izziv postavila preveriti, kdo izmed njih lahko prenese svež gorski zrak, ob tem pa niso upoštevali svaril lokalnega vodiča. Mladeniča sta se povsem slekla, medtem ko sta bili dekleti zgoraj brez. Nespodobno izpostavljanje in podobna dejanja so v pretežno muslimanski Maleziji deležna velikega neodobravanja. Tožilec je sodnika pozval, naj pri razsodbi upošteva ogorčenje javnosti, in ob tem dodal, da "trditi, da si mlad in nedolžen preprosto ni sprejemljivo".

Policija sicer še vedno išče še pet osumljencev, ki so se skupaj s četverico razgalili na Kinabaluju, a naj bi ti že zapustili otok.