Ebola je terjala že skoraj 1.000 življenj, a WHO opozarja, da se da bolezen z ustreznimi ukrepi zajeziti. Foto: EPA
Ebola je terjala že skoraj 1.000 življenj, a WHO opozarja, da se da bolezen z ustreznimi ukrepi zajeziti. Foto: EPA
WHO omenja možnost omejitve potovanj in karanten. Liberijska vojska že omejuje potovanja ljudi v glavno mesto. Foto: EPA
Ebola nevarnost na mednarodni ravni

Tako se je na zasedanju v Ženevi soglasno odločil poseben odbor WHO-ja za izredne razmere, ki ga sestavljajo mednarodni strokovnjaki na področju zdravja in zdravstvenih politik, je pojasnila generalna direktorica WHO-ja Margaret Chan.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da to pomeni, da je WHO ebolo razglasila za "izredni dogodek, ki pomeni tveganje za javno zdravje mednarodnega pomena in zahteva usklajen mednarodni odziv". V Gvineji, Liberiji, Nigeriji in Sierri Leone je odkritih več kot 1.700 primerov okužb z ebolo, bolezen pa je na zahodu Afrike zahtevala 961 smrtnih žrtev.

Mogoče karantene, zaprtja meja in omejitve potovanj
Ta odločitev WHO-ju omogoča, da po vsem svetu razglasi mednarodnopravno zavezujoča zdravstvena pravila za zajezitev epidemije nevarnega virusa. Med drugim so mogoči ukrepi karantene, kot so zaprtje meja in omejitve mednarodnih potovanj.

Za zdaj se pristojni odbor WHO-ja za to vrstne ukrepe ni odločil. Morajo pa biti potniki nujno seznanjeni s položajem glede ebole in s tem, kako se zavarovati pred njo. Okuženi z ebolo lahko potujejo le izjemoma, in sicer ko ustrezno zdravljenje tam, kjer so, ni mogoče. Vlade prizadetih držav so pozvane, da razglasijo izredne razmere, če tega že niso storile.

Margaret Chan je poudarila, da smo na zahodu Afrike priča najhujši epidemiji smrtonosne hemoragične mrzlice v zadnjih štirih desetletjih, mednarodno skupnost pa je pozvala, naj pomaga prizadetim državam.

Kejdži Fukuda iz WHO-ja poudarja, da se da ebola ustaviti z ustreznimi ukrepi. "To ni skrivnostna bolezen. Gre za infekcijsko bolezen, ki se jo da omejiti," je dejal Fukuda. "To ni virus, ki se širi po zraku," je še pojasnil.

WHO sicer opozarja na "zelo slabe zmožnosti zdravstvenih sistemov" prizadetih držav in pomanjkanje zdravstvenega osebja ter laboratorijskih tehnikov in zaščitne obleke.

Liberijsko zdravstvo pred polomom
Kot poroča Reuters, se zdravstveni sistem v Liberiji sesuva. Bolnišnice se zapirajo, zdravstveni delavci pa bežijo pred epidemijo, ki se bo še poslabšala, je dejal liberijski zunanji minister Augustine Kpehe Ngafuan. "Ljudje umirajo zaradi običajnih bolezni, ker se zdravstveni sistem sesuva," je dejal minister, ki opozarja, da bo imelo sedanje dogajanje dolgotrajni učinek.
Ozdravljivih bolezni, ko sta malarija in driska, ne zdravijo, saj se prestrašeni Liberijci izogibajo zdravstvenih domov, število smrtnih žrtev zaradi teh bolezni pa bo morda trikrat ali štirikrat večja od števila žrtev zaradi ebole, je dejal liberijski zunanji minister.

Izredne razmere zaradi širjenja ebole so danes razglasili tudi v Nigeriji, kjer je bolezen terjala dve življenji. Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je ob tem odobril sprostitev nekaj manj kot 12 milijonov ameriških dolarjev sredstev za boj proti bolezni, so sporočili iz njegovega urada.

ZDA eksperimentirajo z zdravilom
Ameriške oblasti so olajšale omejitve za uporabo testnega zdravila proti eboli v zahodni Afriki. V ZDA so pred dnevi iz Afrike namreč prepeljali dva Američana, okužena z ebolo, ki ju zdaj zdravijo z eksperimentalnim zdravilom, na katerega naj bi se oba dobro odzivala.

Ker bi lahko ta zdravila pomagala zajeziti epidemijo ebole v zahodni Afriki, se je ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) odločila, da omili omejitve za uporabo zdravila TKM-ebola na ljudeh. Zdravilo bi posledično lahko uporabili za obolele v zahodni Afriki. FDA mora namreč eksperimentalno zdravljenje najprej dovoliti v ZDA, nima pa besede pri tem, ali ga bodo uporabile tudi druge države.

V ZDA so sicer pripravljeni na to, da bo iz zahodne Afrike v državo v prihodnje prispelo še več okuženih oseb, ki bodo morda nato okužile tudi svoje bližnje. Kljub temu širšega izbruha sicer ne pričakujejo.

Nevarnost za EU "izredno majhna"
Evropski komisar za zdravje Tonio Borg je medtem v Bruslju ponovil mnenje Evropske komisije, da je nevarnost okužbe z ebolo v Evropi "izredno majhna". Kot je dejal, je verjetnost, da se bo nekdo iz Evrope v Afriki okužil z virusom, vsaj za zdaj še relativno nizka, tudi če bi se, pa bi virus naprej prenesel le z neposrednim stikom in telesnimi tekočinami.
"EU ima zelo visoke standarde zdravja in preventivnega zdravstvenega varstva. V kolikor bi se virus ebole pojavil na ozemlju EU, so države članice ob podpori Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Svetovne zdravstvene organizacije pripravljene na odziv," so sporočili iz Komisije.

Ebola nevarnost na mednarodni ravni