Mejni spor se vleče že več kot 40 let. Foto: Reuters
Mejni spor se vleče že več kot 40 let. Foto: Reuters

Razmere so se zaostrile v petek, ko sta obe državi na sporno mejno področje poslali svoje enote, krivdo za izbruh nasilja pa sta pripisali druga drugi. Kambodža je Združenim narodom dejala, da je položaj na meji "eksploziven", ukrepanje tajske vojske pa je označila za "invazijo". Tajci so po drugi strani dejali, da je 20 granat kamboškega topništva končalo na njihovi strani v pokrajini Si Sa Ket, 350 kilometrov vzhodno od Bangkoka.

"Rumenosrajčniki" zahtevajo odločnejše ukrepe
Dveurna izmenjava ognja je bila najresnejši incident v zadnjih nekaj letih. Končala se je z vzajemno prekinitvijo ognja, a zgodaj v soboto je za pol ure znova izbruhnilo nasilje, v katerem je bil ubit tajski vojak. Tajski nacionalisti, imenovani "rumenosrajčniki", so zato vlado pozvali, naj proti svoji manjši sosedi odločneje ukrepa. Pred kamboškim veleposlaništvom v Bangkoku so napovedani tudi protesti.

Spopadi so izbruhnili prav v času, ko se je na obisku pri kamboškem kolegu Hor Namhongu v Kambodži mudil tajski zunanji minister Kasit Piromja.

Komu tempelj, komu ozemlje okoli njega?
Zgodovinski tempelj Preah Vihear iz 11. stoletja, ki ga Tajci imenujejo Kao Pra Viharn, je Meddržavno sodišče v Haagu leta 1962 dodelilo Kambodži, vendar pa pri tem ni razsodilo, kateri državi pripada ozemlje okoli templja, kar med državama vedno znova povzroča napetosti. Leta 2008 je Kambodža tempelj uvrstila tudi na seznam svetovne kulturne dediščine, kar je med prebivalci povzročilo veliko veselja, med Tajci pa po drugi strani veliko grenkobe.