Karzaj priznava težave s korupcijo, a zatrjuje, da zahodni mediji pretiravajo s tem. Foto: EPA
Karzaj priznava težave s korupcijo, a zatrjuje, da zahodni mediji pretiravajo s tem. Foto: EPA

Prihodke in premoženje Hamida Karzaja je objavila afganistanska protikorupcijska komisija kot del ukrepov, s katerimi hočejo prispevati k večji transparentnosti med vladnimi uradniki.

Poleg talibanskih upornikov je namreč prav korupcija največja grožnja stabilnosti države in ovira na poti do vidnejšega napredka za vse prebivalce, ne samo za tiste na ali blizu oblasti.

V poročilu mora biti navedeno le premoženje predsednika, njegove žene in otroka, medtem ko to ne velja za njegove brate in sorodnike, od katerih imajo nekateri podjetja doma in v tujini. Glede na poročilo Karzaj nima v lasti nobenega zemljišča in nobene nepremičnine, ima pa za 9.000 evrov nakita in drugih dragocenosti.

Obama v ospredju
Čeprav je Karzajeva mesečna plača kar petkrat višja od državnega povprečja, se vseeno ne more primerjati z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki na leto zasluži malce več kot 323.000 evrov, ali britanskim premierjem Davidom Cameronom, ki zasluži 161.000 evrov.

Slovenski premier Borut Pahor je nekje vmes s 3.002 evroma mesečne plače, kar na leto znese okoli 36.000 evrov.

Če je Karzaj lahko primer in zgled skromnosti, pa tega ne moremo reči za njegove zdajšnje in nekdanje sodelavce, ki naj bi imeli na desetine milijonov dolarjev premoženja in nepremičnin. Nekateri od njih so vpleteni tudi v donosne pogodbe s tujimi silami v državi.