Italijanski minister bi mladim ponudil mesečno rento, da bi jih spodbudil k ustvarjanju svojega doma. Foto: EPA
Italijanski minister bi mladim ponudil mesečno rento, da bi jih spodbudil k ustvarjanju svojega doma. Foto: EPA

Minister za javno upravo Renato Brunetta je predlagal, da bi mladostniki po 18. letu starosti, ki bi se odločili za osamosvojitev od staršev, mesečno prejemali 500 evrov v obliki posojil, olajšav in drugih dohodkov. Od njegovega predloga se je italijanska vlada že distancirala.

Italija velja za državo, ki ima eno najvišjih povprečnih starosti "otrok", ko se ti odločijo za osamosvojitev in odhod od staršev. Po podatkih raziskave Evropskega statističnega urada Eurostat je povprečna starost višja pri moških kot pri ženskah. Med tiste, ki se za osamosvojitev odločijo najbolj zgodaj, so se uvrstili Finci, Francozi in Nizozemci.

Slovenci še slabši od Italijanov
Precej nižje so dejansko pristali Italijani, na zadnjem mestu pa je med evropskimi državami pristala Slovenija. Povprečna starost Slovenca, ko zapusti dom svojih staršev in "gre na svoje" znaša 31,5 leta pri moških in 29,6 leta pri ženskah.

Minister Brunetta se s tem vprašanjem ukvarja že dalj časa in je tokrat malce omilil svoj predlog. Pred kratkim je namreč predlagal še bolj drastične ukrepe, ko je predlagal zakon, s katerim bi mladim ob določeni starosti zapovedali, da morajo zapustiti dom in se osamosvojiti.

Vlada: Gre samo za ministrove ideje
S prejšnjim predlogom je zelo razburil italijansko javnost, zato je v nedeljo na italijanski nacionalni televiziji prišel na dan z novim predlogom, da bi mladi za spodbudo pri osamosvajanju dobivali mesečno rento v višini 500 evrov, dokler si ne ustvarijo novega doma. Denar za rente bi dobili z zmanjševanjem pokojnin, s čimer bi po ministrovih besedah nekoliko prikrajšali starejše, a v korist otrok.

Italijanska vlada je v uradnem sporočilu za javnost zapisala, da gre za osebne ideje ministra za javno upravo, ki jim v vladi niso izrekli uradne podpore.