Pogorišče budističnega pohoda v Meiktili. Foto: EPA
Pogorišče budističnega pohoda v Meiktili. Foto: EPA
Mjanmar
Zaradi nasilja je moralo svoje domove zapustiti najmanj 10.000 ljudi. Foto: EPA

Nemiri so se začeli v sredo v mestu Meiktila, ko so se sprli lastnik zlatarne, sicer musliman, in njegove budistične stranke. Ko se je po mestu razširila novica, da je musliman ubil budističnega meniha, so budistične tolpe pridrvele v muslimanske četrti in začele uničevalni pohod, ki je kmalu ušel izpod nadzora. Od srede do petka so budisti v mestu zažgali najmanj pet mošej, skupine budističnih skrajnežev pa so oborožene z mačetami in noži plenile po mestu in zažigale, kar jim je prišlo pod roke.

V incidentih je umrlo najmanj 32 ljudi, več kot 10.000 ljudi je moralo zapustiti svoje domove, v požaru pa so zgoreli številni domovi in trgovine, ki so pripadali muslimanom. Največ beguncev je muslimanov, ki so bili glavne tarče budističnega nasilja.

Je vlada sposobna zajeziti medversko nasilje?
To je bilo prvo medversko nasilje v državi od lanskega leta, ko se je podoben incident zgodil v zvezni državi Rakhine, kjer je umrlo več sto ljudi, najmanj 100.000 pa jih je zapustilo svoje domove, večina je bila muslimanov. Mjanmarske oblasti se bojijo, da bi se lahko nasilje razširilo še v druge dele države, pojavila pa so se tudi ugibanja, ali je civilna vlada, ki je oblast prevzela pred dvema letoma, sploh sposobna ohraniti mir in zajeziti sovraštvo proti muslimanom v tej pretežno budistični državi, kjer so se celo menihi oborožili in organizirali protimuslimanske shode.

Posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov za Mjanmar Vijay Nambiar si je ogledal kraj najhujšega izbruha islamsko-budističnega sektaškega nasilja letos. Obiskal je tudi razseljene muslimane, ki trenutno prebivajo na mestnem stadionu, mjanmarske oblasti pa je pozval, naj kaznujejo odgovorne za tragedijo.

"Ljudje so prestrašeni in zaskrbljeni, a sovraštva nisem zaznal," je povedal, potem ko je obiskal tako muslimansko kot budistično skupnost. Ob tem je obljubil, da bodo Združeni narodi storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo mesto postavili nazaj na noge. "Prebivalci imajo občutek skupnosti, kar je dobro, saj so delali in živeli skupaj," je še dodal in ob tem opozoril: "A nujno potrebno je, da ujamemo storilce, ki morajo biti kaznovani."

Vojska na ulice mesta vrnila mir
Nambiar je mesto Meiktila obiskal dan po tem, ko je oblast v mestu prevzela vojska, ki naj bi, potem ko je predsednik Thein Sein razglasil izredne razmere, vzpostavila mir. "Mesto je mirno, nekatere trgovine so znova odprle svoja vrata, a so ljudje še vedno prestrašeni in se ne upajo vrniti na svoje domove," je za agencijo AP povedal odvetnik Win Htein.

Muslimani, ki sestavljajo približno 30 odstotkov od 100.000 prebivalcev Meiktile, se vse od napadov držijo za vrati svojih domov in si ne upajo na ulice. Meščani, ki so bili priča pokolom in plenjenju, so povedali, da policija ni pravočasno in dovolj učinkovito ukrepala. "A odkar je nadzor prevzela vojska, so ulice mirne," je še povedal Win Htein.

Nasilje med večinsko budistično in manjšinsko muslimansko skupnostjo Mjanmar zaznamuje že desetletja, tudi pod vojaško vladavino, ki je državo vodila med letoma 1962 in 2011.