Sobjanin ob oddaji glasov. Foto: EPA
Sobjanin ob oddaji glasov. Foto: EPA
Aleksej Navalni je denar za kampanjo zbral s prostovoljnimi prispevki. Foto: EPA
Navalni z družino odhaja z volišča. Foto: Reuters

Sobjaninov največji tekmec, do režima kritičen blogar in borec proti korupciji, Aleksej Navalni je po prvih delnih izidih dobil 21,6 odstotka glasov.

V Rusiji je sicer danes več milijonov državljanov volilo nove regionalne parlamente in guvernerje ter tudi župane več mest. Za položaj moskovskega župana se je potegovalo šest kandidatov, največji tekmec zdajšnjemu županu Sergeju Sobjaninu, Putinovemu podporniku, pa je bil do režima kritičen blogar in borec proti korupciji Aleksej Navalni, sicer daleč najvztrajnejši kritik Kremlja.

Javnomnenjske raziskave so sicer napovedovale, da bo Sobjanin že v prvem krogu dobil več kot 50 odstotkov podpore. Župan Moskve, ki ima več kot deset milijonov prebivalcev, sodi v krog najmogočnejših ljudi v državi.
Ali kot je zapisal ruski profesor Sergej Guriev v svojem komentarju za Project Syndicate: "Izid volitev za moskovskega župana zadeva vsakega Rusa - in vsakogar, ki ga zanima usoda Rusije."

Dejstvo, da je Navalni dobil več kot 20 odstotkov glasov, bo po napovedih analitkov okrepilo opozicijo pri njenih prizadevanjih, da bi nekega dne prevzela oblast.

Poskus oslabitve opozicije
Sobjanin je predčasne volitve v prestolnici razpisal 5. junija. Prvotno naj bi Moskovčani o novem županu odločali šele leta 2015. Po mnenju opazovalcev je v ozadju odločitve za predčasne volitve poskus oslabitve do Kremlja kritične opozicije. Njegovi politični tekmeci so namreč imeli zelo malo časa za priprave na volitve.

Po volitvah v taborišče?
Tudi za samega župana so bile tokratne volitve prve, saj ga je Kremelj na položaj imenoval oktobra 2010, ko so z odlokom odstavili takratnega župana Jurija Lužkova.

Navalnemu po koncu volitev grozi zaporna kazen v delovnem taborišču. Julija letos je namreč sodišče odločilo, da je kriv poneverb, in ga obsodilo na petletno kazen v delovnem taborišču. Ker se je na izrek kazni pritožil, sodba še ni pravnomočna, to pa mu je tudi omogočilo sodelovanje na volitvah.

Prava kampanja in oster boj
Kot je zapisal Guriev, so Rusi prav zaradi udeležbe Navalnega na moskovskih volitvah sploh prvič priča pravi "ljudski" politiki. Ker so mu bili onemogočenI televizijski nastopi, se je Navalni lotil kampanje od vrat do vrat po ameriškem vzoru. Zbral je neverjetnih 15.000 prostovoljcev - večinoma mladih - in zbral - prav tako za Rusijo neprecedenčnih - 1,5 milijona dolarjev za financiranje svoje kampanje.

Navalnijevi prostovoljci so širili njegovo sporočilo prek družbenih omrežij, na moskovskih ulicah in podzemni železnici pa delili njegov program potencialnim volivcem. Sam Navalni pa je vsak dan organiziral poulična zborovanja.

In še: "Navalnijevo ozadje in množica podpornikov mu dajeta pri volivcih moralno avtoriteto, ki je drugi politiki v Putinovi Rusiji ne morejo doseči. Navalnijevo kampanjo financirajo običajni državljani, ki razumejo, da ni na plačilni listi kakega oligarha ali vlade."