Navalnega so po prošnji tožilstva izpustili na prostost, kjer bo počakal na odločitev na pritožbo. Foto: Reuters
Navalnega so po prošnji tožilstva izpustili na prostost, kjer bo počakal na odločitev na pritožbo. Foto: Reuters
Navalnega izpustili na prostost

Navalnega so v četrtek obsodili na pet let v kazenski koloniji zaradi poneverbe v poslu z lesom iz leta 2009, ko je bil svetovalec guvernerja pokrajine Kirov in ko naj bi javno podjetje Kirovles oškodoval za okoli 16 milijonov rubljev (400.000 evrov). Navalni je obsodbe ves čas zavračal in trdil, da gre za politično motiviran proces, saj je glasen nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Prepovedali so mu potovanja
Potem ko so Navalnega v četrtek odpeljali v pripor, se je tožilstvo na obsodbo pritožilo. Navalnega so tako po predlogu tožilstva in proti plačilu varščine presenetljivo izpustili na prostost, kjer naj bi v svojem stanovanju v Moskvi počakal na odločitev sodišča, prepovedali pa so mu potovanja. Odločitev sodišča so številni v sodni dvorani pozdravili s ploskanjem.

"Zelo sem hvaležen vsem, ki me podpirajo, predvsem ljudem, ki so se zbrali na trgih ruskih mest," je povedal 37-letni Navalni, ko so ga izpustili iz steklene kletke v sodni dvorani.

Potezo tožilstva bi lahko razumeli kot poskus pomiritve strasti po obsodbi, saj so opozicijski aktivisti v četrtek zavzeli ulice Moskve in Sankt Peterburga. Zbralo se je več tisoč protestnikov, policija pa jih je več deset prijela. Protestniki so vztrajali, da gre za politično motivirano obsodbo Navalnega.

Bo Navalni le kandidiral za župana Moskve?
Dan pred razsodbo je volilna komisija v Moskvi prejela kandidaturo Navalnega za predčasne županske volitve, ki bodo 8. septembra. Po četrtkovi obsodbi je napovedal, da se bo iz županske tekme umaknil, zdaj pa še ni jasno, ali bo zaradi odločitve o izpustitvi na prostost svojo odločitev preklical, saj mu izpustitev znova odpira vrata za sodelovanje na teh volitvah. Navalni je pred kratkim napovedal tudi, da bi se na naslednjih volitvah, ki bodo leta 2018, rad potegoval za predsednika, vse pa je odvisno od odločitve sodišča.

Predsednik ruskega sveta za človekove pravice Mihail Fedotov je medtem napovedal, da bi lahko svet preučil primer Navalnega. "Praksa sveta je, da strokovnjaki proučijo odmevne primere," je povedal Fedotov.

Na četrtkovo obsodbo so se odzvale tudi evropske države in ZDA, ki so vse podvomile v odločitev sodišča in dejale, da primer poraja vprašanja o selektivni rabi vladavine prava v Rusiji.

Navalnega izpustili na prostost