V protestih je bilo uničenih na tisoče domov. Foto: EPA
V protestih je bilo uničenih na tisoče domov. Foto: EPA

Reševalci skušajo priti do odročnih krajev v pokrajini Sečuan, do katerih je dostop prekinjen zaradi zemeljskih plazov, ki jih je sprožil sobotni potres z magnitudo 6,6. V potresu so bile poškodovane skoraj vse hiše v okrožju Baošing, kjer živi 58.000 ljudi.

Na prizadetem območju je premier Li Kečjang, ki nadzira potek nudenja pomoči in reševalnih operacij, v katerih sodeluje 17.000 vojakov in policistov. Kot je izpostavil, je prvih 24 ur ključnih za reševanje življenj.

Po podatkih pristojnega ministrstva so izpod ruševin rešili najmanj 91 ljudi. Pogrešanih je 24 ljudi, bolnišnice pa še vedno sprejemajo ranjene. V večjem delu prizadetega območja pa so še vedno prekinjene telefonske povezave.

Številni so noč preživeli na prostem zaradi bojazni pred morebitnimi popotresnimi sunki. Območje je sicer prizadelo več kot 1.100 popotresnih sunkov.

Najbolj naseljeno kitajsko provinco Sečuan je sicer leta 2008 prizadel katastrofalen potres, v katerem je umrlo 87.000 ljudi.

O potresu so poročali tudi z Japonske. Potres z magnitudo 6,1 je imel žarišče na odprtem morju ob južni obali otoka Honšu. Rahlo so ga čutili po vsej državi, a ni zahteval žrtev in škode. Oblasti niso razglasile niti nevarnosti cunamija.