Privrženci odstavljenega predsednika so okoli svojega tabora v Kairu postavili barikade. Foto: EPA
Privrženci odstavljenega predsednika so okoli svojega tabora v Kairu postavili barikade. Foto: EPA
Kairo
Podatki o številu žrtev sobotnih napadov se razlikujejo, po nekaterih ocenah naj bi bilo ubitih več kot sto ljudi. Foto: EPA

Egiptovski notranji minister je Mursijeve privržence opozoril, da jih bodo kmalu razgnali s prizorišča protestov, kjer še naprej zahtevajo vrnitev odstavljenega predsednika na oblast. "Spametujte se in odidite domov," jim je sporočil Mohamed Ibrahim.

A pripadniki Mursijeve Muslimanske bratovščine se ne zmenijo za njegove pozive in sporočajo, da se ne bodo uklonili postavljenim zahtevam. Njihov tiskovni predstavnik Gehad El Hadad je povedal, da na stotisoče moških, žensk in otrok sodeluje v miroljubnih protestih pri mošeji v Raba al Adaviji na severovzhodu Kaira.

"Ne glede na to, kaj se zgodi z našim predsednikom, bomo nadaljevali proteste. Naše število se veča iz dneva v dan. Državljani prepoznavajo tiranijo in dolgoročno nevarnost vojaškega udara," je za BBC dejal El Hadad.

V sobotnem spopadu z varnostnimi silami je bilo ubitih najmanj 65 Mursijevih privržencev. Vlada je zanikala, da bi pripadniki varnostnih sil uporabili prave naboje, in zatrjuje, da so uporabili le solzivec, a sodeč po poškodbah protestnikov, je v vladnih trditvah le malo resnice.

Washington v skrbeh
ZDA so medtem egiptovske voditelje pozvale, naj državo potegnejo nazaj z roba. Varnostne sile so tudi pozvale, naj spoštujejo pravico do miroljubnega protesta.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel se je po telefonu pogovarjal s poveljnikom egiptovske vojske, Abdelom Fatahom Al Sisijem, ki je na začetku meseca vodil odstavitev Mursija.

Vodja ameriške diplomacije John Kerry je v pogovoru z visokima predstavnikoma egiptovske vlade izrazil globoko zaskrbljenost nad razmerami v Egiptu.

"To je ključen trenutek za Egipt. ZDA pozivajo egiptovske voditelje vseh političnih barv, naj takoj pomagajo državi narediti korak nazaj od roba," je dejal.