Trg Tahrir je zavzela množica podpornikov vojske. Foto: EPA
Trg Tahrir je zavzela množica podpornikov vojske. Foto: EPA
Abdel Fatah Al Sisi
Poveljnik vojske Abdel Fatah Al Sisi želi, da mu protestniki podelijo mandat za boj proti nasilju. Foto: EPA
Mursija obtožili zarote

Medtem ko so Mursijevi privrženci napolnili ulice na območju Raba Al Adavija na severovzhodu Kaira, so se njegovi nasprotniki in podporniki vojske zbrali na osrednjem kairskem trgu Tahrir samo nekaj kilometrov stran.

V drugem največjem egiptovskem mestu Aleksandrija sta bila v spopadu med nasprotnima taboroma ubita dva človeka, 19 jih je bilo ranjenih.

Pred nekaj dnevi je poveljnik egiptovske vojske in obrambni minister Abdel Fatah Al Sisi pozval ljudi na ulice, s čimer naj bi vojski podelili mandat "za boj proti nasilju in terorizmu".

Temu je sledil poziv Mursijeve Muslimanske bratovščine, ki je svoje privržence prav tako pozvala k protestom na ulicah.

Mursi obtožen zarote
Predtem je sodišče za Mursija, ki ga od njegove odstavitve 3. julija vojska zadržuje na neznanem kraju, odredilo 15-dnevno pridržanje, saj naj bi s palestinskim gibanjem Hamas sodeloval pri pripravi napadov.

Mursija obtožujejo, da je na začetku leta 2011 s Hamasom med drugim sodeloval pri napadih na policijske postaje in zapore, s čimer naj bi med vstajo proti strmoglavljenemu predsedniku Hosniju Mubaraku na prostost pomagali pobegniti številnim islamistom in drugim političnim zapornikom.

Pri tem naj bi sodelovala Mursijeva Muslimanska bratovščina, ki naj bi ji pomoč nudil tudi Hamas, ki nadzoruje Gazo.

"Sovražne dejavnosti" med 18-dnevno vstajo proti Mubaraku zdaj preiskuje sodišče v Kairu, ki je v okviru preiskave tudi odredilo aretacijo in zaslišanje Mursija.

Na obtožbe zoper Mursija so se že odzvali v Muslimanski bratovščini, za katere je poteza sodišča dokaz, da se je v Egiptu znova "z vso močjo vrnil" Mubarakov režim. Obtožbe se po njegovih besedah "berejo, kot da gre za maščevanje starega režima".

Vojska je dala islamistom v četrtek 48 ur časa, da končajo večtedenske proteste in se uklonijo ali pa se spopadejo z zatrtjem. V sporočilu za javnost z naslovom Zadnja priložnost vojska Muslimanske bratovščine sicer ni dobesedno navedla.

Mursija obtožili zarote