Svet
Fotografija, ki že dolgo buri strasti. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

MZZ obsoja "potvarjanje zgodovine" italijanske televizije

Fotografija streljanja talcev spet buri duhove
15. februar 2012 ob 17:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Potem ko je precej prahu dvignila oddaja italijanske televizije RAI, v kateri so prikazali fotografijo streljanja slovenskih talcev, se je zdaj nanjo ostro odzvalo še slovensko ministrstvo za zunanje zadeve.

"MZZ Republike Slovenije obsoja potvarjanje zgodovine in manipuliranje z zgodovinskimi dokumenti. Na slednje je ministrstvo italijansko stran opozorilo že lani, ko so isto fotografijo objavili na spletnih straneh italijanskega ministrstva za notranje zadeve. Ministrstvo za zunanje zadeve je ob takšnih priložnostih vedno ustrezno reagiralo," so zapisali.

Z ministrstva so še sporočili, da je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu vodstvu RAI-ja in voditelju oddaje Brunu Vespi po oddaji poslalo pismo. V seznanitev z objektivnimi dejstvi je veleposlaništvo priložilo tudi poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije z naslovom Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956.

Ob dnevu spomina
Za meddržavno trenje je tokrat poskrbela ponedeljkova oddaja Porta a Porta, ki je na dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre celotno oddajo posvetila prav tej temi, v ta namen pa objavila fotografijo, na kateri piše Obsojeni na smrt, ker so bili Italijani, a na njej dejansko italijanski vojaki streljajo na slovenske talce.

Med samo razpravo v oddaji je bila dolgo v ozadju sporna fotografija, ki pa v resnici prikazuje streljanje na slovenske talce v vasi Dane v Loški dolini 31. julija 1942.

Sicer pa to ni prvič, da je bila omenjena fotografija zlorabljena - zaslediti jo je bilo namreč tudi na spletni strani desničarske Azione Universitaria, kot plakat jo je lani objavila občina Bastia Umbra, pojavil pa se je celo na strani italijanskega notranjega ministrstva. Takrat je Zunanje ministrstvo Republike Slovenije poslalo uradno protestno noto takratnemu italijanskemu veleposlaniku Alessandru Pietromarchiju.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Joe Malkovich
# 15.02.2012 ob 17:25
So what, če se je opravičil. Drugič pa naj pazi. To je njegovo delo.
RAAKP
# 15.02.2012 ob 17:27
@lupo

Kaj tej italijanski novinarji in zatelebljeni desničarji ne znajo slovenskoi, da delajo eno in te isto napako znova in znova...? Očitno jih je treba konstanto opozarjati na napačno interpretacijo zgodovine.
zaratustra
# 15.02.2012 ob 17:44
škoda je že narejena, Italijani so gledali oddajo in zdaj imajo svojo kvazi resnico.
Edino kar bi povrnilo nastalo škodo je to da se gre v tožbo zoper ustvarjalca oddaje in RAI
habo
# 15.02.2012 ob 17:53
A se je Kahl haspizdu...:))
Ulikses_
# 15.02.2012 ob 18:05
mah, na take oddaje je treba bit posebej pozoren...velik del italijanske intelektualne in politične elite se zadnja leta izredno trudi, da bi se ta "eksodus" italijanov iz dalmacije in istre ter tej kao poboji fašistov maksimizirali in prikazali kot ne vem kakšno tragedijo svetovnih razsežnosti, da bi vsaj malo omilili črno piko ki jo je pustil fašizem v njihovi zgodovini.

in vsaka taka zadeva v javnosti je toliko bolj pomembna, saj ni naključno izbrana!!! italijani načrtno delajo na "ozaveščanju" lastne populacije, da bi zgradili mit o Italijanih kot žrtvah Slovanov med in po 2.sv.v. in zato ni naključje, da se take info pojavljajo predvsem v mediji in oddajah, ki imajo izredno gledanost/posluanost/branost.

opravičilo gor ali dol (res se je voditelj opravičil oz. rekel, da bodo preverili pristnost fotografije ter vir, od koder je prišla), vendar to nima veze. gre za državno televizijo in za oddajo, ki ima posebno težo v italijanski javnosti in se take "papere" ne bi smele dogajati. to je treba preveriti in pripraviti vnaprej, ne pa se opravičevati, ko je škoda že narejena. konec koncev je bruno vespa ena osrednjih TV in javnih figur v Italiji že kšnih 30 in več let.

poleg tega bi lahko naš MZZ in vlada urgirali proti izjavam deničarskega politika Maurizia Gasparrija, ki je večkrat poudaril, da je šlo pri takratnem dogajanju za NAČRTNO ETNIČNO ČIŠČENJE, POLITIČNO OBRAČUNAVANJE TER MASOVNE POKOLE strani Slovencev, Jugoslovanov, titovih partizanov itd., ter da je bilo žrtev teh dogodkov cca. 17000.

Resnica je seveda povsem drugačna, čiščenja ni bilo, niti političnega obračunavanja, še manj masovnih pokolov, žrtev pa niti; najnovejše raziskave celo kažejo, da naj bi tistih nekaj žrtev zakrivili sami fašisti med seboj...kar ne bi bilo čudno.

o samem "exodusu" ezulov pa toliko: normalno, da prebivalstvo, ki je desetletja podpiralo okupatorja in pomagalo pri uničevanju in ETNIČNEM ČIŠČENJU lokalnega prebivalstva, zapusti ozemlje potem, ko je osvobojeno.
jodlzi
# 15.02.2012 ob 17:54
mogoče ne bi blo slabo kako tožbo sprožit? te diplomatske note so bolj takotako, dokler jih po žepu ne udar, ne bo sprememb...
TheNomad
# 15.02.2012 ob 17:39
Lupo, lahko prosim natančneje poveš, kako je izgledalo opravičilo? Resno vprašam, ker bi rad vedel.
royayers
# 15.02.2012 ob 18:13
Za začetek je treba odreči gostoljubje ITA veleposlaniku in poslanca ITA narodnosti krepko prijeti za ušesa!!

Danes sem se peljal čez Krvavi Potok, Pese(k), K je pobarvan z belo!!! Pa kaj zdaj, bomo začeli mi mazati ITA napise po obali, banda fašistična! Tudi za ceno odnosov s sosedi, je treba jasno in glasno pokazat, da je to svinjarija in naj se na VSEH programih RAI, ob vseh poročilih, voditelji Sloveniji opravičijo!

Tem fašistom v ITA je treba pokazat, da ni heca z nami.
qwerty99
# 15.02.2012 ob 17:56
za mene to, da veleposlaništvo pošlje neko pismo ustvarjalcu oddaje, ni ustrezna reakcija.
bolj ustrezna rekcija bi bila, da naš zunanji minister njihovega povleče za ušesa, mu da kakšno lekcijo iz zgodovine in zagrozi z odškodninskimi tožbami za vse takratne žrtve.
CtrlDelete
# 15.02.2012 ob 17:26
Bravo Erjavec, se vidi da se spoznaš na delo, bolj kot Rupel! :)
Jethros
# 15.02.2012 ob 18:14
Upam, da so zahtevali od italijanskega notranjega ministrstva in RAI, da se opravičijo in objavijo popravek tako, da še enkrat pokažejo italijanski javnosti fotografijo z besedami:
"Se opravičujemo za napačno in predvsem nekorektno poročanje ter obveščamo naše državljane, da na fotografiji niso partizani tisti, ki streljajo na civiliste, za katere smo na oddaji Porta a porta trdili, da so italijani, ampak je zadeva obratna. Na fotografiji so italijanski fašisti tisti, ki streljajo in to na slovenske civiliste in iz spoštovanja do ustreljenih, objavljamo njihova imena.......opravičujemo se tudi sorodnikom padlih in seveda slovenski javnosti."

TO bi moral Erjavec zahtevati v imenu Republike Slovenije.
TO bi morala Ljudmila z Erjavcem zahtevati v iemnu slovenske manjšine, ki mora v Italiji take svinjarije požirati.
Samo TO je nekaj, kar ima dejanski učinek pri sosedih, če ne bomo v prihodnosti za ponovne poizkuse potvarjanja resničnih dogodkov.
vojnomir
# 15.02.2012 ob 18:47
Tisočkrat izrečena laž postane resnica, je nekoč trdil znani nemški propagandni vodja. In v tem se lahko strinjamo z njim.

Italijani kot celota so grde podlasice (naj mi podlasice oprostijo), ki najprej počnejo grde stvari drugim narodom, potem pa se čudijo ko jim drugi vrnejo z enako mero. Nato zadnjo krivico objokujejo še desetletja, medtem ko o svojih dejanjih načrtno molčijo.
Na vso moč se poudarja zločine Jugoslovanskih (Slovenskih) sil nad ubogimi Italijani tik pred koncem in po koncu 2. svetovne vojne a hkrati ni niti besede o italijanskih zločinih od leta 1915 do 1943 (1945) nad slovenskimi ljudmi. Ne smemo namreč pozabiti, da Italijani niso napadli Slovenije šele leta 1941 temveč so na Primorskem počeli svinjarije že med prvo svetovno vojno in med vojnama.
Nemogoče je namreč pričakovati, da bo narod v obdobju zmagoslavja pozabil na krivice, ki mu jih je okupator počel 30 let. In to so počeli Italijani.

Prav tako je neumnost govoriti, da so Slovenci pobijali vse Italijane. V kolikor bi bilo to res, bi danes ne imeli Battelia v parlamentu in na tabli v Koper ne bi bilo pripisa Capodistria. Je pa res, da je marsikateri vaški italijanski pav, ki je z Mussolinijevo oblastjo mislil, da je prijel boga za jajca in lahko počne s Slovenci kar hoče, končal v kakšni jami z luknjo v čelu. In razumem ljudi, da so počeli takšne stvari, čeprav jih ne odobravam.

Lahko povem še eno resnično zgodbo iz moje vasi, kjer je živela samo ena italijanska družina: oče zidar, mati gospodinja, 6 otrok in ena krava. Po koncu vojne se z družino ni zgodilo nič, ostali so v svoji hiši dokler nista starša umrla, otroci pa so se raztepli po svetu. Če bi bile italijanske trditve resnične, bi imeli 8 žrtev. Pa jih ni bilo nič.
inverzija
# 15.02.2012 ob 19:39
Na soški fronti so tako pušnil, da so bežal skor do Milana. Izgubili so praktično vse vojne, ampak zato ker so zviti in prebrisani so vedno dobili ozemlja za zeleno mizo. Njih se nima noben kej bat. Lah je čkaPi.
Blitzkrieg
# 15.02.2012 ob 18:16
Lahko bi napadli Italijo s Patrijo.
mk89
# 15.02.2012 ob 22:50
ciracara tvoja obsedenost s komunisti presega celo tisto znano histerijo v ZDA sredi 50ih let. Svašta :)
malifun
# 15.02.2012 ob 18:17
@ TheNomad:
Kot je Lupo napisal, zgodovinarka Kersevan je protestirala, nakar je voditelj najprej dvakrat vprasal, ce prav razume. Videti je bilo, da se mu zdi povsem neverjetno, da bi se kaj takega lahko zgodilo (namreč, da bi uporabili skilo, ki pravzaprav prikazuje obratno situacijo). Tako da je naprej Kersevanovo obtožil neresnosti.

V studiju je bilo več gostov, a rekel bi, da je bila večina na zelo objektivni strani, zgolj dva ali trije so izgubljali zivce, ker je po njihovem mnenju debata sla v napacno smer. Meni se je zdela oddaja zelo koristna, nenazadnje gre za naciobnalno televizijo, in da so Kersevanovo sploh povabili, potem pa da je prišlo še do ostrih debat, se mi zdi vsekakor pozitivno.

En izsek, da bo bolj jasno (ne dobesedno, a smisel je tak): tam je sedel nek general, ki je pripomnil, da so istro izgubili zaradi komunisticne zarote. Kersevanova je dodala, da so istro izgubili, ker so vstopili v vojno na napacni strani. (Vsaj tako sem razumel). Skratka, veliko presenecenje zame, da je taka debata na nacionalki sploh mozna.
jurica
# 15.02.2012 ob 17:56
Eh,Karl bo dobil par kart za San Remo festival pa bo vse OK...
Paperino
# 15.02.2012 ob 22:53
Na žalost tisti, ki mislite da je bilo kakšno opravičilo s strani Vespe se motite. Če je bilo je bilo vljudnostno ne pa iskreno. Žal mi je, ker oddaje nisem gledal, pa tudi na RAI portalu ne dela ........ več, kot je ugotovila tudi ena komentatorka članka italijanka.

http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/med
ia/ContentItem-1784a3df-aa07-4bcd-a5ab-1be49cfa2899.html?refresh_ce

Sem si pa pozorno prebral vseh 50+ komentarjev, med njimi bi lahko rekel večina slovencev :) in še enkrat več sem se prepričal, da italijani dejansko ne vedo ali nočejo vedeti kaj se je v Istri dogajalo po I. sv. vojni. Med vsemi italijanskimi komentatorji sta morda dva ocenila, da je bil fail s fotko sramota in da je bil odnos voditelja Vespe do zgodovinarke Kersevan sramoten.
RAAKP
# 15.02.2012 ob 19:18
@Lupo

Zakaj te tako skrbijo naši mediji in diplomacija? A niso dovolj hlapčevski do Italije? A bi morali biti enostavno tiho, čes..bila je napaka, kaj čmo... Sej okupacija Primorske s strani Italije je bila tudi napaka, še dobro, da naši nonoti takrat niso imeli enake filozofije kot vi g.Lupo.
Ulikses_
# 15.02.2012 ob 18:17
lupo

hm...o objektivnosti bi se dalo govoriti...zakaj so potem v publiki bili SAMO predstavniki ezulov?! zakaj ni bilo še predstavnikov oz. potomcev žrtev fašističnega terorja in genocida?

če bi bila oddaja objetkivna, bi se osredotočala na širši zgodovinski kontekst, ne pa da je večinoma kazala na dogodke vzete in dogajanja pred in po njih.

to, da so imeli v studiu tudi par italijanov in kersevanko, ki so skusali prepričati ljud, da zadeve niso tako črno bele, ne igra veliko vloge...konec koncev je nalsov oddaje bil izrazito populističen "persecuzioni, le foibe, l'esilio" - namen je torej bil jasen, osredotočiti se samo na te parcialne dogodke, ne da bi jih skušali zares osvetliti v širši zgodovinski luči in dati nek normalen pomen. konec koncev je rizzo, ko je razlagal, da se morajo italijani soočiti s fašistično zgodovino in premisliti pomen antifašizma in te dogodke gledati predvsem v luči slednjega, doživel salvo neodobravanja in žvižgov s celega studia.

jaz kot minister MZZ ali predsednik vlade bi se pritožil in zahteval, da se oddaje o teh dogajanjih lahko delajo samo tako, da se wannabe poboje prikaže v zgodovinski luči, ki predvsem pokaže, kaj so fašisti in lokalni pomagači delali nam 25 let.
RAAKP
# 16.02.2012 ob 00:10
@Lupo
Hotel sem prikazat kako enostransko prikazujejo resnico nasi mediji.
Nihce do zdaj npr. se ni omenil da je v studiu je bil tudi gost ki so mu avgusta 1945 iz Rijeke odpeljali v neznano oba starsa in nikoli ni izvedel ne za cas ne kraj smrti; (ce bi imela maslo na glavi bi verjetno prej pobegnila) ;potem je bila gospa rojena v Puli, ki je kot otrok z mamo pobegnila v Italijo sele 1963 ker jim oblasti niso hotele izdati potnega lista...
skratka mnogo primerov ki kazejo na to da je socijalisticna titovinai bila obljubljena dezela morda za priviligirance, vsekakor pa ne za vse prebivalce!


Vi g.Lupo nečesa ne razumete. Če bi bil prispevek korektno izpeljan, brez postavljanja fotografije v napačni kontekst, se s tem ne bi nihče v Sloveniji ubadal. Italijani imajo pravico do svojega spominskega dne, to jim nihče ne oproreka. Seveda pa se je ob provokacijah in napačnih interpretacijah zgodovine potrebno odzvati.

Naši mediji niso enostransko poročali o zadevi, ker problematična je samo uporaba fotografije, ne pa celotna oddaja. Ostalo je stvar debate v strokovni in laični javnosti. So pa na RAI bili zelo kratko in površno prikazani zločini Italijanskih okupacijskih sil, predvsem pa so se izognili prikazovanju nazornih posnetkov trpljenja slovencev in hrvatov. Italijanska vojska je precej dokumentirala te dogodke in fotografij in filmov ne manjka.

Ima pa "sporna" fotografija močno sporočilnost ( streljanje "pogumnih" vojakov v hrbet ubogih talcev), vendar ne take kot bi si jo želeli Italijani. Zato pa so jo v zmoti tudi večkrat uporabili in to celo skrajno desničarske skupine. Je pa za podvomit v izobraženost ljudi, ki so to fotografijo uporabili v "propagandne" namene, niso pa prepoznali italijanskih uniform.

Tako spoštovani g.Lupo, lahko kvečjemu dvomite v kredibilnost italijanskih medijev.
polarni123
# 15.02.2012 ob 22:56
Gledal oddajo izrazito enostranski prikaz ne toliko tragedije, ki so jo doživljali ezuli in v fojbah pač pa predvsem tragedije, ki jo je slovesnki in hrvaški narod doživljal pod fašizmom. Fašiste so prikazali malodane kot učitelje italijanščine na naših tleh. Ni bil problem oddaje samo slika pač pa potvarjanje zgodovine. Edina prava poteza je bil povsem upravičen protest MZZ - pohvalno.
Jethros
# 15.02.2012 ob 21:16
Lupo:
Ne razumem tega zagovarjanja...so ali niso objavili fotografijo in z njo grdo manipulirali? So. So se mogoče opravičili? Niso. Je ali ni to dejanje, ki si ga je italijanska nacionalka dovolila, sramotno in vredno širšega opravičila? Je.
Kje je torej problem kolega? In kot sem imel možnost prebrati med komentarji pod samim posnetkom oddaje, so se nekateri Italijani lepo odzvali s kritiziranjem njihovega Brune Vespe, da je bil zelo nekorekten do Kersevan in jo še kako enostavno utišal, namesto, da bi ji dal prav in se jasno opravičil za nekorektnost.
Torej, kaj sploh želite povedati nam, ki baje nismo razumeli bistva tega škandala, ki si ga je desnica s to fotografijo v Italiji SPET privoščila?
RAAKP
# 15.02.2012 ob 19:33
Brez skrbi da zastopim italijansko... Pa upam, da ste si tudi vi dobro ogledali oddajo in nelagodje, ki ga je doživljala ga.Kersevan.
mikic007
# 15.02.2012 ob 18:16
Sicer ne vem, kako je bilo v resnici, ker oddaje, kot vecina nisem gledal, ampak ce ima Lupo prav, gre za povsem nepotrebno cepetanje. A ni konec koncev jasno, da vsak zeli svoje prednike videti v lepsi luci? Seveda se je potrebno boriti proti manipulaciji, ampak to je bolje storiti tako, da se pregleda njhove zgodovinske ucbenike in vire, ki dejansko setejejo ter se ta doseze spremembe. Ce je tam vse ok, tudi ena ali nekaj oddaj ne morejo v resnici spremeniti zgodovine.
Lupo
# 15.02.2012 ob 18:07
Nesporazum se je zgodi takole, oddajo sem gledal!
Predvajali so prispevek o pobojih, ki so jih izvrsili Jugoslovanski komunisti nad Italijani in v njem se je med drugimi pojavila tudi sporna fotografija. V studiu je bila zgodovinarka Alessandra Kersevan, ki je sliko opazila in od Bruna Vespe zahtevala pojasnilo.
Le ta je od rezije zahteval da jo prikaze v ozadju in skupaj so ugotovili da gre za Italijanske fasiste ki streljajo na slovenske kmete.
Oddaja je bila objektivna, saj je naslednji prispevek prikazal italijanske zlocine nad Slovenci.
scenic
# 16.02.2012 ob 00:18
Premalo ostro smo se odzvali!
Slovenci smo vedno bolj močni in ob nasldnjei takšni sramotni potezi enega od italjanskih medijem ali katerega koli drugega medija,gremo lepo protestirati na ulico.
sLOVEnija
RAAKP
# 15.02.2012 ob 23:48
@Lupo
Vespa je potem ko so sliko locirali napako priznal in izjavil da pa zanjo ni kriv, ker ni on sestavil prispevka.
Bolj pa me skrbijo nasi mediji in diplomacija, ki niso sposobni tega opazit in objavljajo polresnice.


Ponovno sem pogledal posnetek, ki je kočni bil spet na voljo in ugotavljam, da je g.Vespa sicer priznal napako ampak ni se pa opravičil. Med oddajo pa je glede fotografije zahteval od ga.Kersevan naj umekne izjave o mešanju pojmov s strani RAI-a. Glede na besedno oštrino g.Vesepe nasproti ga.Kersevan, bi bilo vljudno, da bi se ji opravičil...
štamprle
# 15.02.2012 ob 21:59
Nesporazum se je zgodi takole, oddajo sem gledal!
Predvajali so prispevek o pobojih, ki so jih izvrsili Jugoslovanski komunisti nad Italijani in v njem se je med drugimi pojavila tudi sporna fotografija. V studiu je bila zgodovinarka Alessandra Kersevan, ki je sliko opazila in od Bruna Vespe zahtevala pojasnilo.
Le ta je od rezije zahteval da jo prikaze v ozadju in skupaj so ugotovili da gre za Italijanske fasiste ki streljajo na slovenske kmete.
Oddaja je bila objektivna, saj je naslednji prispevek prikazal italijanske zlocine nad Slovenci.


Iskrena hvala za objektivno razlago brez vmešavanja kučanistov, komunistov in še koga, kot nekateri tako radi počno!
štamprle
# 15.02.2012 ob 21:55
Saj to je vsakemu bebcu jasno, da to ne more biti partizanska vojska. Kje so pa partizani uporabljali čelade, saj jih niso imeli. Za napako se je urednik že tako upravičil, politkomisarji pa takoj pogrom in note in kaj jaz vem. Ampak Fojbe zgleda še vedno nekoga bolijo, a ne g. Stanovnik.

No še en, ki je med fašizom in Slovenstvom raje izbral fašizem. Ah, j.... ga, očitno ne morete iz svoje kože!
kopalnicoima
# 15.02.2012 ob 20:10
Jasno je, da se bo zgodovino vedno poskušalo potvarjati. Običajno so te tendence z vseh strani, ki imajo moč to izvajat.
Zato bo vsak premik v smeri objektivnega dialoga uspeh. Da se je napako opazilo je dobro. Da se je vsaj s protestno noto dalo vedeti, da gre za potvarjanje, je tudi dobro. Morda ne dovolj, a začetek je. Večkrat, ko se bo takole odzvalo, več ljudi bo informacija o potvarjanju dosegla. Tako da gremo v pravo smer.
Želel bi si le, da bi bilo nekoliko manj agresivnega kritiziranja in tudi kaka pohvala. Naši diplomati bi lahko poleg protestne note italijanom, poslali tudi zahvalno pismo gospe Alessandri Kersevan. Gospe ne poznam, niti nisem gledal oddaje, ampak menim, da smo ji, glede na opisano, lahko hvaležni za njeno stoično udejstvovanje v tem dogodku.
bob
# 15.02.2012 ob 19:44
Če pogledamo zgornjo sliko, vsak, ki pozna zgodovino ve, da partizani niso nosili čelad. Še po II.sv jih nekaj časa ni bilo. Ne vem na kaj se ti vlahi črni sklicujejo. Niti enega fašista po koncu vojne niso obsodili, razen musolinija, ki so ga obesili za noge na neki črpalki. Pa še nekaj o junaški fašistični italiji. V Etiopiji so 1939 leta napadali domačine, ki so bili s sulicami opremljeni, pa niso nič dosegli. 1943 so neslavno kapitulirali. Če še pogledamo nazaj v I.sv jih je Borojevič na soški fronti pri Kobaridu pognal v brezglav umik. Šele za reko Piavo so upali zadihat ti junaki italjanski, ki so sranje delali po Primorski vse do 1943 leta, pobijali talce kot je na zgornji sliki videti v hrbet, pol pa se spominjajo fojb. SLOVENCI smo vam DVAKRAT po riti pošteno naložili in to naj vam bo za vselej JASNO. TRST JE NAŠ.
malifun
# 15.02.2012 ob 19:34
@ TheNomad: prav na koncu oddaje je voditelj še enkrat prikazal sliko in rekel, da so v režiji preverili. S palico je pokazal na vojake in rekel: to so ITA vojaki, ki streljajo na slovenske kmete, torej da je res šlo za napako pri pripravljanju prispevka. Moral bi pa še enkrat preveriti, če je pri tem izrekel 'oprostite'.
Epafrodit
# 15.02.2012 ob 19:05
Če bi Italijanom še tako dopovedovali, da so fojbe pač posledica nečesa kar je bilo pred tem, ne bi hoteli niti slišati kaj šele razumeti. Tako je sedanji razplet v bistvu najboljši. Upam samo, da direktorica Centra za narodno spravo pa Dežman in Stres ne bodo klicali Erjavca na odgovornost saj po njihovi celotni resnici tistega prej ni bilo.
uross69
# 15.02.2012 ob 18:33
veste kaj, objektivna oddaja in objektivni gostje v studiju gor ali dol-če bi se zgodilo obratno, da bi na slovenski televiziji tako interpretirali zgodovino, bi šele videli kakšnega hudiča znajo italijani zagnati. treba je ostro ukrepati, s sankcijami na ravni zunanjenga ministrstva, edino to tejle oprani makaronarski možgani razumejo!! protestna nota ne bo pomagala ma prav nič...
juster
# 15.02.2012 ob 17:35
Treba bit pošten do italjanov, že v oddaji so zgodovinarji opozorili kaj je v resnici na sliki.
tureavanture
# 15.02.2012 ob 17:12
Kaj so poslali, protestno noto? :)

No kaj več se sicer tudi ne da storit...
clemente007
# 16.02.2012 ob 03:19
TA ODAJA JE BLA ŠE ENA FAŠISTIČNA MANIPULACIJA.
DANAŠNJI ITALJANI RESNICE NE POZNAJO...
V ŠOLAH JIH UČIJO NAPAČNO ZGODOVINO...
IN MAURIZIO GASPARRI JE SPRETEN KOMUNIKOLOG KI KOT VSI PRED NJIM SPELIJO NAROD...
Jezni Smrk
# 16.02.2012 ob 01:37
Sovražim PREPOZNO.
sunken
# 15.02.2012 ob 20:29
@kopalnicoima, se strinjam.

Italijani kot celota so grde podlasice (naj mi podlasice oprostijo), ki najprej počnejo grde stvari drugim narodom, potem pa se čudijo ko jim drugi vrnejo z enako mero.

@vojnomir, a mi lahko pojasniš, kdaj se je Italjanom že maščevalo za potvarjanje zgodovine in drugih podobnih dejanj? ker kolikor je meni znano, smo vedno Slovenci tisti, ki nastradamo, zato ker smo majhni in nas veliki lahko teptajo, kolikor je volja.
ssn
# 15.02.2012 ob 18:54
Največji problem Slovencev je ker mislijo, da se je zgodovina začela leta 1941. Ko bomo sprejeli resnico o avtohtonosti, o tem da smo ustanovili Benetke ko smo bežali pred Huni, o tem da smo živeli globoko v današnji Italiji in skoraj do Mkedonije še na začetku srednjega veka, potem bomo sposobni upreti tudi laškim provokacijam

Zemljevid Slovenije iz 15. stoletja:
http://img96.imageshack.us/img96/1016/ta
volanuovadischiavonia.jpg
sunken
# 15.02.2012 ob 18:38
MZZ da je ob takih incidentih vedno ustrezno ukrepal? ne ga srat!! zdaj bi bil že čas, da konkretno tožbo vložite, protestna nota kiss my ass ne pomaga ništa! loleki! s takim milim odzivom smo samo za odstrel.
ssn
# 15.02.2012 ob 18:29
@Blitzkrieg
# 15.02.2012 ob 18:16
Lahko bi napadli Italijo s Patrijo.
+++++++++++++++++++++++++++++++++
Ni potrebe ste že levajzarji organizirali četo pod vodstvom Gojmirja Lešnjaka - Gojca in osvobodili Trst.
el CARTEL
# 15.02.2012 ob 18:06
a samo italijansko potvarjanje zgodovine?

ko jo pa potvarjajo potomci domobrancev na čelu z ljudomilo novak, je vse okej?
Llagavulin16
# 16.02.2012 ob 17:02
se strinjam z Dimakom, Ayersom in ta tretjim..
dimak
# 16.02.2012 ob 16:56
sem prebrl z velikim zanimanjem vse komentarje. nekaj verjetno ni pa jasno slovencem v Sloveniji. Italijani manipulirajo ze 60 let zgodovino. Jim je vspelo preiomenovati vdajo brez pogojev v premirje (08-09-1943). Ko sem bil se mlad ( :) ) je bila cifra ubitih italijanov in vrzenih v fojbe ololi 60000 z leti se je vedno smanjsala in v zadnjem je prislo ven da jih ni vec kot 400 v fojbah. Da ne govorimo o temu da so si celo izmislili novo fojbo kjer bi bilo na tisoce italijanov noter. fojba le prazna. V bazoviski fojbi naj bi bilo 500 kubicnih metrov italijanov, ki so jih Jugoslovani vrgli noter.
Zanimivo je da ne govorijo o komunistih ampak o jugoslovanih in stem potrjujejo njihovo propagando da so vsi slovanski narodi morilci.
Treba je povedat da vojni zlocinci niso bili nikoli kasnovani, oziroma so bili sojeni ampak so jim dali amnistijo. vsem, tudi tisim ki jih je Jugoslavija zahtevala da bi jim sodla. General Roatta znan po tem da je napisl okroznico v kateri pise da se ubija premalo, ali Graziani bolje poznan ko balkanski mesar. Vsi so dobili zopet mesto v italijanski vojski ali v tajni agenciji.
20121990
# 16.02.2012 ob 16:54
hahaha zacutili so gnev iz Ljubljane, hehehe mi silimo k njim oni pa scijejo po nas, kako je lepo biti DAMABRANC hahaha in jim pomagati scati po svojem narode, letako naprej SLS in podobni, recite, da je vasa stranka leta 1940 podpirala okupatorje,danasnjim volilcem.
royayers
# 16.02.2012 ob 16:38
Bruno Vespa je nezakonski sin Duceja!!! Fašist prve klase. In takšen vodi oddajo o tako občutljivi temi!?! Pfuj fašisti Italijanski. Tudi z manjšino v SLO ne bi rabili več delat v rokavicah!

Pobarvat vse dvojezične (ITA) napise!
MarkAntonij
# 16.02.2012 ob 08:31
MZZ obsoja "potvarjanje zgodovine" italijanske televizije

Spet mlačen odziv, če bi mel jajca, bi poklicali njihovega veleposlanika na zagovor, pa še marsikaj drugega se da. Nek brezvezen protest.
Lupo
# 16.02.2012 ob 08:13
@vojnomir
nasi manjsini v Italiji nikoli ni bilo z rozicami postlano!

Tako je! Res je, da so uzivali v demokraciji, ampak pod pritiskom z vseh strani.
Takoj po uspostavitvi meje je Udba v Gorici 1947 likvidirala Ursica, ustanovitelja prokrscanske stranke Slovenska skupnost.
Kazalo