Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 26 glasov Ocenite to novico!
Fotografija, ki že dolgo buri strasti. Foto: MMC RTV SLO

Sorodne novice

Dodaj v

MZZ obsoja "potvarjanje zgodovine" italijanske televizije

Fotografija streljanja talcev spet buri duhove
15. februar 2012 ob 17:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Potem ko je precej prahu dvignila oddaja italijanske televizije RAI, v kateri so prikazali fotografijo streljanja slovenskih talcev, se je zdaj nanjo ostro odzvalo še slovensko ministrstvo za zunanje zadeve.

"MZZ Republike Slovenije obsoja potvarjanje zgodovine in manipuliranje z zgodovinskimi dokumenti. Na slednje je ministrstvo italijansko stran opozorilo že lani, ko so isto fotografijo objavili na spletnih straneh italijanskega ministrstva za notranje zadeve. Ministrstvo za zunanje zadeve je ob takšnih priložnostih vedno ustrezno reagiralo," so zapisali.

Z ministrstva so še sporočili, da je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu vodstvu RAI-ja in voditelju oddaje Brunu Vespi po oddaji poslalo pismo. V seznanitev z objektivnimi dejstvi je veleposlaništvo priložilo tudi poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije z naslovom Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956.

Ob dnevu spomina
Za meddržavno trenje je tokrat poskrbela ponedeljkova oddaja Porta a Porta, ki je na dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre celotno oddajo posvetila prav tej temi, v ta namen pa objavila fotografijo, na kateri piše Obsojeni na smrt, ker so bili Italijani, a na njej dejansko italijanski vojaki streljajo na slovenske talce.

Med samo razpravo v oddaji je bila dolgo v ozadju sporna fotografija, ki pa v resnici prikazuje streljanje na slovenske talce v vasi Dane v Loški dolini 31. julija 1942.

Sicer pa to ni prvič, da je bila omenjena fotografija zlorabljena - zaslediti jo je bilo namreč tudi na spletni strani desničarske Azione Universitaria, kot plakat jo je lani objavila občina Bastia Umbra, pojavil pa se je celo na strani italijanskega notranjega ministrstva. Takrat je Zunanje ministrstvo Republike Slovenije poslalo uradno protestno noto takratnemu italijanskemu veleposlaniku Alessandru Pietromarchiju.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo