Okolica trga Ramzes v Kairu je bila polna Mursijevih privržencev. Foto: EPA
Okolica trga Ramzes v Kairu je bila polna Mursijevih privržencev. Foto: EPA
Kairo
Mursijevi privrženci zahtevajo vrnitev njihovega voditelja na oblast. Foto: EPA
Egipt
Muslimanska bratovščina je k 'pohodu jeznih' pozvala tudi med vstajo leta 2011, ko se je množica borila za odstranitev takratnega predsednika Hosnija Mubaraka. Foto: Reuters
Egipt
Washington Egiptu letno da okoli milijardo evrov pomoči, predvsem v vojaške namene. Foto: Reuters
V Egiptu znova prelivanje krvi

Mursijevi privrženci so se zbrali na vsedržavnem "pohodu jeznih", h kateremu je po petkovih molitvah pozvala Muslimanska bratovščina. Največ žrtev je zahtevalo nasilje pri trgu Ramzes v Kairu, kjer se je na "petek jeze" zbralo največ privržencev.

Policija naj bi ustrelila in ubila 45 protestnikov. Po navedbah prič v spopadih niso sodelovali samo islamistični protestniki in varnostne sile, temveč tudi okoliški prebivalci, ki so demonstrante napadli s kamenjem in noži.

Policija ima pooblastila, da izstreli prave naboje, če je potrebna samoobramba. Notranje ministrstvo je opozorilo, da bodo možje v modrem na vsak napad na vladne stavbe in varnostne sile odgovorili s strelivom.

V streljanju pri policijski postaji v Kairu je bilo ubitih sedem ljudi; policijska postaja je blizu trga Ramzes. Pri mošeji v Kairu je bilo ubitih več kot 20 ljudi. Deset ljudi je bilo ubitih, ko je policija v provinci Kafr al Šejk posredovala proti islamistom, ki so poskušali zasesti urad guvernerja in policijsko postajo. Po navedbah egiptovskega notranjega ministrstva je bilo pri tem ranjenih več deset demonstrantov in policistov.

Štiri protestnike je policija ubila v mestu Ismailia. Pet mrtvih in 15 ranjenih je policija naštela v mestu Damieta, kjer so Mursijevi podporniki prav tako napadli policijsko postajo.

V Novem Kairu je bil pri cestni zapori ustreljen policist, nek mlad moški pa je bil ubit pri mošeji v mestu Al Ariš na Sinaju v strelskem obračunu med policisti in demonstranti. V mestu Fadžum je bilo po spopadih med varnostnimi silami in protestniki v bolnišnico pripeljanih pet trupel in 20 ranjenih.

Egiptovska začasna vlada je v odzivu na nasilje zatrdila, da se bori proti teroristični zaroti Muslimanske bratovščine. "Vlada, oborožene sile, policija in prebivalci Egipta so združeni v boju proti zlobni teroristični zaroti Muslimanske bratovščine," je sporočila vlada.

MZZ odsvetoval vsa potovanja
Zaradi negotovih razmer je slovensko zunanje ministrstvo spremenilo varnostno opozorilo za Egipt. "Vsa potovanja odsvetujemo v mesta Kairo (izjema je tranzit prek kairskega letališča), Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), mesta Zgornjega Egipta (Luksor in Asuan), območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom," so sporočili z zunanjega ministrstva.

Na MZZ-ju so še zapisali, da turistična središča in letovišča ob Rdečem morju (Šarm El Šejk, Dahab, Hurgada in druga) ostajajo relativno varna, zato popotnikom, ki so že tam, svetujejo previdnost, spremljanje virov informacij ter upoštevanje navodil lokalnih organov, hotelov in organizatorjev potovanj. Priporočajo tudi izogibanje demonstracijam in večjim zborovanjem.

V zadnji zaostritvi razmer v tej arabski državi je umrlo več kot 600 ljudi, čeprav Muslimanska bratovščina trdi, da je število žrtev večje.

Obama odpovedal vojaške vaje
Voditelji začasne egiptovske vlade so kritizirali izjave ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je v četrtek obsodil vladne akcije, s katerimi je z dveh trgov v Kairu pregnal protestnike, privržence odstavljenega predsednika Mohameda Mursija. Obama je v izraz nasprotovanja odpovedal napovedane skupne vojaške vaje.

"Sodelovanja tam, kjer življenje izgubljajo civilisti, ne moremo nadaljevati," je dejal Obama, kljub temu pa ni preklical okoli milijardo evrov vredne pomoči, ki jo ZDA namenjajo Egiptu. Washington je previden pri uporabi besede "državni udar", saj bi po njihovem pravu to pomenilo ustavitev pomoči.

Iz kabineta egiptovskega predsednika so sporočili, da "Obamove besede nimajo osnove v dejstvih" in da bi lahko "opogumile oborožene skupine", saj se Egipt srečuje s "terorističnimi dejanji".

Zasedanje Varnostnega sveta
Prelivanje krvi v sredo so sicer obsodile številne države in organizacije, ponoči pa se je na izrednem zasedanju, namenjenem razmeram v Egiptu, sešel Varnostni svet Združenih narodov in pozval strani h končanju nasilja. Po zasedanju je argentinska veleposlanica pri ZN-u dejala, da je Varnostni svet pozval tako egiptovsko vlado kot Muslimansko bratovščino k "največji zadržanosti" in končanju nasilja.

Medtem so Mursiju, prvemu demokratično izvoljenemu predsedniku Egipta, ki ga po odstavitvi tretjega julija vojska zadržuje na neznani lokaciji, še za 30 dni podaljšali pripor.

V Egiptu znova prelivanje krvi