Nasprotniki pravic LGBT+ trdijo, da branijo družino. Foto: Reuters
Nasprotniki pravic LGBT+ trdijo, da branijo družino. Foto: Reuters
Protesti proti istospolnim porokam v Mehiki

Shode je po vsej državi organizirala Nacionalna fronta za družino, koalicija civilnodružbenih organizacij in različnih verskih skupin, poroča Reuters.

Eno največjih zborovanj je bilo v mestu Queretaro v osrednji Mehiki, kjer se je zbralo okoli 40.000 ljudi. "Mislim, da se kaj takšnega še ni zgodilo, šlo je za prebujenje družbe v Queretaru v obrambo družine," je dejal José Alcántara, organizator v Nacionalni fronti za družino, ki je dodal, da so zbrali več kot 100.000 podpisov proti predlogu. V mestu Puebla se je zbralo okoli 12.000 ljudi, čeprav so jih oblasti pričakovale okoli 5.000.

Organizirani so bili tudi protiprotesti. V mestu Monterrey na severu države so se ljudje zbrali na glavnem trgu, kjer so plesali in brali poezijo. "Gre za diskriminatorno stališče in upam, da ne bodo uspešni," je dejal aktivist za človekove pravice Jesús González.

Istospolne poroke dovoljene in prepovedane
Istospolne poroke so v Mehiki sicer dovoljene v glavnem mestu Ciudad de México in nekaterih zveznih državah, medtem ko so v številnih državah z zakonom prepovedane. Predsednik Peña Nieto je tako predlagal spremembo ustave, da bi bile tovrstne poroke dovoljene po vsej državi.

Mehiško vrhovno sodišče je sicer lani sporočilo, da so zakoni, ki poroko omejujejo na moškega in žensko, neustavni. Kljub temu številne zvezne države svoje zakonodaje niso ustrezno spremenile, zaradi česar morajo istospolni pari zakonodajo vsakič znova spodbijati.

Peña Nieto meni, da bi o istospolnih porokah morali razpravljati v kongresu, s čimer je postal predmet kritik. Predsednik je namreč tarča nezadovoljstva v državi zaradi slabega gospodarskega stanja, različnih škandalov, povezanih s konflikti interesov, nasilja narkokartelov, pa tudi obiska ameriškega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, zaradi katerega je odstopil mehiški finančni minister.

Protesti proti istospolnim porokam v Mehiki