Mehika bi lahko postala peta država v Latinski Ameriki, ki bi priznavala poroke istospolno usmerjenih. Foto: Reuters
Mehika bi lahko postala peta država v Latinski Ameriki, ki bi priznavala poroke istospolno usmerjenih. Foto: Reuters

Predsednik je k reformi pozval ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji. Mehiško vrhovno sodišče je junija lani odločilo, da je prepoved porok istospolno usmerjenih v mehiških zveznih državah v nasprotju z ustavo, a to ni pripeljalo do spremembe zakonodaje po vsej državi.

Na družbenem omrežju Twitter je Peña Nieto po srečanju s predstavniki LGBT-skupin zapisal: "Ponovil sem zavezo mehiške vlade v boju proti vsem oblikam diskriminacije, vključno s tistimi, ki temeljijo na spolni usmerjenosti." Dodal je oznako #brezhomofobije, poroča Guardian.

V Mehiki so poroke istospolno usmerjenih leta 2009 prvi dovolili v glavnem mestu Ciudad de México, pozneje pa so jih uzakonili še v treh od skupno 31 mehiških zveznih držav. Zakonodajo, po kateri so dovoljene poroke istospolno usmerjenih, so potrdili tudi v zvezni državi Campeche, a se tam še ne izvaja.

Mehika peta v Latinski Ameriki
Če bo predlog mehiškega predsednika sprejet, bi Mehika lahko postala peta latinskoameriška država, ki bi priznavala poroke istospolno usmerjenih. Prva je to leta 2010 storila Argentina, tri leta pozneje sta sledila Brazilija in Urugvaj, aprila letos pa še Kolumbija.