Pristojni bodo pripravili nov preizkus znanja. (Fotografija je z opravljanja mature v Španiji). Foto: Reuters
Pristojni bodo pripravili nov preizkus znanja. (Fotografija je z opravljanja mature v Španiji). Foto: Reuters

Odločitev o prestavitvi izpitov je razjezila dijake, ki so se pripravljali na preizkus pisnega izražanja v hrvaškem jeziku ob 10. uri, pa tudi na izpit iz poznavanja hrvaščine v četrtek. Zahtevali so pojasnila in opravičilo.

V centru, ki skrbi za izvajanje državne mature, so obvestilo o prestavitvi izpitov iz hrvaščine objavili v zgodnjih jutranjih urah na svoji spletni strani. Napovedali so, da bodo dijaki esej iz hrvaškega jezika pisali v četrtek, medtem ko so drugi izpit prestavili na 26. junij, ko ni bilo predvidenih maturitetnih izpitov. Odločitev so sprejeli v dogovoru z ministrstvom za znanost, izobraževanje in šport.

Izpiti na državni maturi potekajo do konca junija. Končne rezultate bodo objavili 17. julija.

Prijeli pet ljudi
Puljska policija je v torek zvečer potrdila, da so prejeli ovadbo zaradi kraje dveh primerkov izpitov in da so sprožili preiskavo. Medtem so potrdili, da so zaradi suma povezanosti z odtujitvijo izpitov prijeli pet ljudi. Gre za tri 18-letne fante in 18-letnico ter 43-letnico. Kot so dodali, kriminalisti sumijo, da so storili kazniva dejanja težka kraja, odstranitev in poškodovanje uradnega pečata ter pomoč storilcu pri izvajanju kaznivega dejanja.

Hrvaški mediji so poročali, da naj bi dijaki iz puljske zasebne gimnazije Juraja Dobrile priznali kaznivo dejanje. Ukradene izpite naj bi uničili.

Jezni dijaki in starši
Glede na to, da so teme iz maturitetnih nalog lahko širili na različne načine, so se v Zagrebu odločili, da bodo pripravili nov izpit. Neuradno naj bi se na spletnih forumih pojavili domnevni temi esejev, še preden je bilo objavljeno, da je bil izpitni material ukraden.

Jezni dijaki in njihovi starši menijo, da gre za slabo organizacijo maturitetnih izpitov, in zahtevajo odgovornost pristojnih v centru, pristojnem za maturo. Niti profesorji niso zadovoljni s prestavljanjem rokov zaradi drugih obveznosti, ki jih načrtujejo v dneh, ko ni maturitetnih izpitov.

Na Hrvaškem se v preteklih šestih letih izvajanja državne mature še ni zgodilo, da bi kdo ukradel maturitetne izpite, ki bi morali biti zaklenjeni v šolskih omaricah za shranjevanje dragocenosti od prejema do samega izpita. So pa bili primeri, ko so morali prestavljati maturitetne izpite zaradi napak, ki so jih storili na posameznih šolah, ko so denimo dijakom podelili izpitna vprašanja iz hrvaškega jezika namesto tem za eseje.