Za zdaj še ni znano, kateri konkretni posli so tisti, zaradi katerih se mora Mišković zglasiti na policiji. Foto: EPA
Za zdaj še ni znano, kateri konkretni posli so tisti, zaradi katerih se mora Mišković zglasiti na policiji. Foto: EPA

Prejšnji mesec je podpredsednik srbske vlade in minister za obrambo Aleksandar Vučić obtožil Miškovića, da kuje zaroto za njegovo odstavitev in odstavitev vladajoče Srbske napredne stranke, saj naj bi mu bila nova oblast trn v peti zaradi prizadevanj za izkoreninjenje korupcije.

"Opravljena je bila dolgotrajna in naporna preiskava poslov Delta Holdingu, med katero je družba odgovorila na vsa vprašanja," so v izjavi za javnost sporočili iz srbske družbe, ki se ukvarja s trgovino, kmetijstvom in nepremičninami.

"Miroslav Mišković se bo odzval na poziv na zaslišanje v skladu s svojo državljansko dolžnostjo," so napovedali v družbi in dodali, da bo zaslišanje v ponedeljek.

V začetku meseca so iz enega največjih srbskih podjetij sporočili, da pri njihovem poslovanju nikoli ni bilo nepravilnosti tako na domačih kot na tujih trgih.

Ugotavljali bodo izvor premoženja
Vučić je v četrtkovem govoru pred poslanci napovedal, da vlada v skladu s kampanjo boja proti korupciji pripravlja zakon za ugotovitev izvora premoženja najbogatejših prebivalcev v Srbiji. O osnutku zakona naj bi parlament razpravljal konec januarja ali v začetku februarja.

Srbske oblasti preiskujejo 24 spornih privatizacijskih poslov, ki so bili sklenjeni po padcu nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića leta 2000.

V zadnjih mesecih je policija prijela več kot deset uglednih poslovnežev, med njimi tudi dva nekdanja ministra iz nekdaj vladajoče srbske Demokratske stranke, ki jih obtožujejo korupcije, goljufij in zlorabe položaja.