Kaliningrad je del nekdanje Vzhodne Prusije, ki si ga je po koncu 2. svetovne vojne prilastila Sovjetska zveza. Zdaj je to enklava sredi Evropske unije, saj jo obkrožajo Poljska, Litva in Baltsko morje. Foto: EPA
Kaliningrad je del nekdanje Vzhodne Prusije, ki si ga je po koncu 2. svetovne vojne prilastila Sovjetska zveza. Zdaj je to enklava sredi Evropske unije, saj jo obkrožajo Poljska, Litva in Baltsko morje. Foto: EPA
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen zagotavlja Rusiji, da si Nato želi sodelovanja in jo vabi k vključitvi v sistem protiraketnega sistema. Foto: EPA

Srečanje zunanjih ministrov Nata z rusko delegacijo, ki jo je vodil zunanji minister Sergej Lavrov, je trajalo uro dlje, kot je bilo sprva načrtovano, kljub temu pa na koncu ni prišlo do dogovora. "Vseeno se vsi strinjamo, da si bomo še naprej prizadevali za dogovor in da se moramo še naprej pogovarjati," je pojasnil generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen.

Danec je še dejal, da je Nato pripravljen upoštevati pomisleke Rusije glede protiraketnega ščita v Evropi. "Če bi lahko dosegli soglasje o tem vprašanju, potem bi lahko naše odnose dvignili na višjo raven," je povedal Rasmussen.

Medvedjev za rakete v Kaliningradu
Med članicami Nata so pozornost vzbudile predvsem napovedi iz Rusije, da bo namestila svoje rakete na mejo z Evropo, če Nato ne bo prisluhnil pomislekom Moskve. Sveta Nato - Rusija se bo danes v imenu Kremlja udeležil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. V Natu glede omenjenih izjav ruske politične elite menijo, da jih je treba tolmačiti predvsem kot značilno predvolilno retoriko.

Ruski premier Vladimir Putin je na primer pozornost vzbudil z napovedmi o evrazijski uniji, predsednik države Dmitrij Medvedjev pa z napovedmi nameščanja raket v rusko eksklavo Kaliningrad, če bo Nato še naprej nameščal protiraketni ščit brez jasnejših pojasnil Moskvi, kot so se to dogovorili na lanskem vrhu Nata v Lizboni.

Srečanje držav misije Isaf
Generalni sekretar je v torek ob začetku zasedanja zunanjih ministrov Nata pozval Rusijo, naj ne zapravlja denarja za odvračanje evropskega protiraketnega ščita, saj se gre na ta način le "lov proti sovražniku, ki ga ni". Zatrdil je, da si Nato z Moskvo še vedno želi skleniti dogovor o sodelovanju v sistemu.

Po srečanju sveta Nato - Rusija je sledilo še tradicionalno srečanje držav, ki sodelujejo v operaciji Isaf v Afganistanu. Tega srečanja se je udeležil tudi japonski zunanji minister Koičiro Gemba, ki bo gostil naslednjo veliko mednarodno konferenco o Afganistanu.