Do obiska Breedlova prihaja teden dni po obisku ameriškega podpredsednika Joea Bidna v Kijevu. Foto: Reuters
Do obiska Breedlova prihaja teden dni po obisku ameriškega podpredsednika Joea Bidna v Kijevu. Foto: Reuters
Ukrajina
V konfliktu na vzhodu Ukrajine je od aprila umrlo že več kot 4.300 ljudi. Foto: EPA

Ameriški general Philip Breedlove se je v Kijevu srečal z visokimi ukrajinskimi vojaškimi in političnimi predstavniki, s katerimi se je pogovarjal o razmerah na vzhodu Ukrajine, kjer na začetku septembra sklenjeno premirje ni zdržalo dolgo, saj so se kmalu začela nova stopnjevanja spopadov med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki.

Breedlove je izrazil skrb nad militarizacijo Krimskega polotoka, ki si ga je Rusija priključila marca po spremembi oblasti v Kijevu. Z zasedbo strateško pomembnega polotoka lahko po njegovih besedah Moskva uveljavi svoj vojaški vpliv nad celotno črnomorsko regijo.

Na Krimu je Rusija že namestila manevrirne rakete in rakete zemlja-zrak, kot pravi Breedlove, pa so zdaj pozorni na morebitna znamenja, da bi Rusija na Krim namestila celo del svojega jedrskega arzenala.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer ravno v času njegovega sporočilo, da je na Krim že napotilo 14 vojaških letal kot del eskadrilje 30 letal, ki bodo nameščena na polotoku.

ZDA skupaj z zavezniki v Natu obtožuje Rusijo, da vojaško podpira upornike in jim pomaga tudi s svojimi vojaki, kar v Moskvi zanikajo in zatrjujejo, da se na strani upornikov bojujejo samo ruski prostovoljci.

S predstavniki ukrajinskih oblasti se je Breedlove pogovarjal tudi o omejeni in nesmrtonosni ameriški vojaški podpori Kijevu, ki naj bi vključevala opremo, kot so neprebojni ščiti in naprave za nočno gledanje.

Rusija ne ogroža nikogar
Ruski predsednik Vladimir Putin je znova dejal, da Rusija nikogar ne ogroža, vendar pa bo branila svojo varnost in varnost njenih zaveznic. Prav tako se ne želijo zapletati v nobene geopolitične igre in intrige, kaj šele v konflikte, je po srečanju z ruskimi vojaškimi poveljniki v Sočiju še dejal Putin.