Zgodovinski trenutek, ko sta si roko podala britanska kraljica in visoki poveljnik Ire. Foto: Reuters
Zgodovinski trenutek, ko sta si roko podala britanska kraljica in visoki poveljnik Ire. Foto: Reuters
predsednik Sinn Feina Gerry Adams in Martin McGuinness
Gerry Adams in Martin McGuinness sta bila hkrati poveljnika IRE in politična voditelja republikancev na Severnem Irskem. Foto: EPA

62-letni McGuinness je zdaj namestnik severnoirskega premierja, zato je po funkciji sodeloval pri dobrodošlici kraljice med obiskom v Belfastu. Vodilni terorist (monarhistični pogled) ali borec za svobodo (republikanski pogled) in monarhinja, ki nominalno vlada nad Severno Irsko, sta se osebno srečala po tem, ko se je IRA odpovedala oboroženemu boju proti rojalistom in britanski vojski.

Številne kritike iz obeh taborov
Srečanje "terorista in kraljice" je med Severnimi Irci vzbudilo številne mešane občutke. Katoliški nacionalisti napadajo McGuinnessa zaradi izdaje republikanskih idej, protestantski rojalisti pa kraljico, da je pozabila na žrtve v boju proti prevratniški organizaciji.

Srečanje vodilnega člana Ire s članom britanske kraljeve družine je eden zadnjih velikih mejnikov, ki so še ostali v severnoirskem mirovnem procesu, s katerim so se v zadnjih 15 letih razmere na severu "zelenega otoka" postopoma le umirile.

Od poveljnika do vodilnega politika
McGuinness se je pri 19 letih pridružil IRI leta 1969, ko se so tudi začele "severnoirske težave". Po lastnih besedah je bil član oboroženega uporniškega gibanja severnoirskih katoličanov vse do leta 1974, med drugim je bil v domačem Derryju tudi eden izmed poveljnikov, v času "krvave nedelje" pa je bil drugi človek mestne brigade.

Vplivnega politika Sinn Feina so številni poznavalci obdobja 1969-1996 obtožili, da je bil pozneje eden izmed poveljnikov celotne IRE in član njenega 7-članskega komiteja, ki je bil vrhovno telo vojaške organizacije. Kot glavni pogajalec republikanske strani je postal nepogrešljiv del zahtevnega političnega mozaika na Severnem Irskem, kjer je zdaj že 5 let namestnik premierja vlade.