Nemško gospodarstvo je četrto po velikosti na svetu. Foto: Reuters
Nemško gospodarstvo je četrto po velikosti na svetu. Foto: Reuters

Od tega jih bo moralo biti 146.000 iz držav, ki niso članice EU-ja, saj bo migrantskih delavcev iz Unije premalo, da bi izpolnili potrebe Nemčije po delovni sili, ugotavlja raziskava, ki jo je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle objavilo nemško miselno središče Bertelsmann Foundation, izvedla pa sta jo Inštitut za raziskave na področju zaposlovanja in Univerza v Coburgu.

Do leta 2060 naj bi se namreč delovna sila v Nemčiji brez priseljevanja zaradi staranja prebivalstva skrčila za tretjino oziroma za 16 milijonov ljudi. Če ne bo dovolj priseljencev, bi pomanjkanje delavcev lahko uničujoče vplivalo na četrto največje gospodarstvo na svetu.

Raziskovalci so ob tem predvidevali, da se bo stopnja rojstev povečevala, da bo delalo več žensk in da se bo starost upokojevanja povišala na 70 let.

Raziskava je ocenila, da bi se 114.000 ljudi priselilo v Nemčijo iz drugih držav EU-ja, a da bi demografski dejavniki in gospodarske okoliščine znotraj EU-ja zmanjšali spodbude za naselitev in delo v Nemčiji.

Izvršni direktor think tanka Jörg Dräger je izpostavil uradne podatke, ki kažejo, da je leta 2017 v Nemčijo prišlo in tam ostalo le 38.000 delavcev.

Raziskava še sporoča, da mora Nemčija hitro spremeniti svojo priseljensko zakonodajo, da bi pritegnila srednje- in visokokvalificirane delavce, in da mora država razviti močnejše integracijske programe.