Avgusta 1944 so Sovjeti s hitrim napredovanjem presenetili Nemce, da ti niso mogli uničiti Majdaneka, ki je tako kot prvi
Avgusta 1944 so Sovjeti s hitrim napredovanjem presenetili Nemce, da ti niso mogli uničiti Majdaneka, ki je tako kot prvi "kacet" v podrobnostih razkril grozljivo industrijo smrti po viziji nacistov. Foto: EPA
Koncentracijsko taborišče Majdanek
Majdanek je sodil med uničevalna koncentracijska taborišča, kjer so pobijali predvsem Jude in Poljake iz lublinskega vojvodstva. Foto: EPA

Župan mesta Krysztof Zuk in zavod, ki skrbi za spominski park Majdanek, želita, da pogrebno podjetje za krematorij najde drugo lokacijo, k čemur poziva tudi več združenj za ohranitev spomina na nacistične zločine med 2. svetovno vojno.

Podjetje Styks načrtuje gradnjo prvega krematorija v mestu Lublin na območju, kjer ima že zdaj svoje prostore za pogrebne storitve, a je težava v tem, da podjetje leži le okoli 300 metrov stran od kraja, kjer je nekdaj stalo medvojno nacistično koncentracijsko taborišče.

Rešitev: zaščiteno območje okoli muzeja
Majdanek leži na obrobju Lublina, župan Zuk pa si zdaj prizadeva okoli območja nekdanjega koncentracijskega taborišča, ki je danes spominski park z muzejem, vzpostaviti zaščiteno območje.

Proti nameri pogrebnega podjetja protestira tudi več poljskih in judovskih združenj, katerih poslanstvo je ohranitev spomina na žrtve 2. svetovne vojne. "Gradnja krematorija tako blizu Majdaneka bi bila nespoštljiva do žrtev tega koncentracijskega taborišča."

Nacisti ubili okoli 80 tisoč ljudi
V Majdaneku, ki je ležal v takratni osrednji Poljski, je nemški nacistični režim ubil več kot 79.000 ljudi, od tega 59.000 poljskih Judov. Taborišče je postalo poznano svetovni javnosti, ker ga je sovjetska Rdeča armada zaradi hitrega napredovanja zavzela povsem ohranjenega in ne tako kot druge napol ali v celoti uničenega. Še zdaj velja spominski park Majdanek za najbolj ohranjeno nacistično taborišče v Evropi.