Letalo je priletelo iz Južne Koreje. Foto: Reuters
Letalo je priletelo iz Južne Koreje. Foto: Reuters
Nesreča letala v San Franciscu

Letalo boeing 777 prevoznika Asiana Airlines je imelo med pristajanjem na letališču v San Franciscu nesrečo in je zagorelo. Umrli sta kitajski najstnici, enega človeka še pogrešajo.

V nesreči sta umrli 16-letni dijakinji iz Kitajske, ki sta sedeli v zadnjem delu letala. Večina izmed 307 potnikov je utrpela lažje poškodbe, medtem ko jih je 49 huje poškodovanih. 181 ljudi so prepeljali v bolnišnično oskrbo.

Vzrok za nesrečo ni znan
Po prvih podatkih letalo ni imelo tehničnih težav. V času nesreče je pilotiral izkušen pilot Asiane s 17-letnimi izkušnjami. Vodja južnokorejske letalske družbe Asiana Airlines Jun Jung Du ni izključil človeške napake, pa čeprav sta letalo upravljala izkušena pilota.

Priče pravijo, da se je letalo pristajalni stezi približalo precej prenizko. Tik pred pristankom v San Franciscu naj bi se nenavadno zibalo, nato pa naj bi rep letala prvi zadel ob tla. Letalo se je nato vžgalo, potnike pa so reševali po zasilnih izhodih.

Po navedbah južnokorejskega ministrstva za promet je letalo ob pristanku z repom trčilo v pristajalno stezo, nato pa ga je zaneslo na levo stran steze. Ministrstvo je na prizorišče nesreče poslalo štiričlansko preiskovalno ekipo.

Več bo verjetno znanega v prihodnjih dneh, ko bodo pregledali črni skrinjici, ki so ju našli na prizorišču nesreče.

V letalu je bilo 291 potnikov in 16 članov posadke, med njimi je bilo 141 kitajskih državljanov, 77 južnokorejskih državljanov in 61 državljanov ZDA.

"Zgodilo se je v trenutku"
Preživeli potniki poročajo, da med nesrečo ni bilo nobenega posebnega opozorila ali alarma. Potnike je letalsko osebje po zvočniku obvestilo le to, da pristajajo in naj si zapnejo varnostne pasove.

"Zgodilo se je v trenutku ... Ko je imelo letalo nesrečo, je med potniki zavladal kaos," se je spominjala dogodkov potnica Bev Levy, ki jo je ob nesreči vrglo s sedeža na tla. Čeprav je na letalu zavladala prava histerija, so se po njenih besedah potniki hitro umirili in začeli evakuacijo. Pri tem tudi ni bilo nobenega prerivanja.

Očividci poročajo, da se je letalo prelomilo, odletel mu je zadnji del, začel se je valiti dim in odprli so se zasilni izhodi. Letalski strokovnjaki menijo, da je boeing 777 med pristankom najverjetneje zadel varnostni zid na začetku steze, ki sicer varuje pred valovi iz Tihega oceana.

Letalo enega izmed večjih azijskih prevoznikov je v ZDA priletelo iz Šanghaja z vmesnim postankom v Seulu.

Nesreča letala v San Franciscu