Del slovesnosti ob obletnici katastrofe je bila tudi parada po ulicah New Orleansa. Foto: Reuters
Del slovesnosti ob obletnici katastrofe je bila tudi parada po ulicah New Orleansa. Foto: Reuters
New Orleans
New Orleans je imel pred Katrino skoraj pol milijona prebivalcev, leta 2006 pa le še 200.000. Foto: Reuters

Župan mesta Mitch Landrieu je na spominski slovesnosti spomnil, kako so si prebivalci v težkih trenutkih stali ob strani. "Rešili smo drug drugega. New Orleans se ne bo uklonil in ne bo se zlomil," je poudaril Landrieu pred mavzolejem, kjer je pokopanih 83 neidentificiranih žrtev Katrine.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je nagovoril obiskovalce koncerta v centru Smoothie King in poudaril, da ne gre podcenjevati ogromnega dela, ki je bilo opravljeno pri obnovi mesta, čeprav bo potrebnega še veliko truda, da bi izbrisali črte, ki ločujejo skupnosti, na primer po rasi in premoženju.

Slovesnost je potekala tudi na stadionu Superdome, kamor se je po orkanu zateklo na tisoče ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Predstavniki mestnih oblasti so zjutraj položili cvetje v eni najrevnejših četrti Lower Ninth Ward, ki je bila zaradi poplav najbolj prizadeta.

Že v četrtek je mesto obiskal predsednik Barack Obama, v petek mu je sledil nekdanji predsednik George Bush, ki je bil deležen številnih kritik zaradi ravnanja v času nesreče.

Več kot sto milijard dolarjev škode
Orkan Katrina je nastal 23. avgusta 2005 pri Bahamih in se potem pomikal proti obali Mehiškega zaliva z vetrom, ki je dosegal hitrost tudi do 280 kilometrov na uro. Na poti do Mehiškega zaliva je Katrina opustošila Bahame, Kubo in dele Floride, v zalivu pa se je spet okrepila.

Ko je Katrina dosegla New Orleans, je veter sicer že precej oslabel, čeprav je ostala kategorizirana kot orkan. Opustošenje tako ni bilo toliko posledica vetra, ampak ogromne količine vode, ki je 29. avgusta prestopila bregove nasipov ob New Orleansu in ga skoraj povsem poplavila.

V tragediji je umrlo več kot 1.800 ljudi, uničenih je bilo več sto tisoč hiš in drugih objektov, pri čemer je bila skupna škoda na objektih ocenjena na 108 milijard dolarjev. Tako lokalne kot tudi državne in zvezne oblasti na poplave niso bile pripravljene.

Več sto ljudi je ostalo na strehah svojih hiš tudi po nekaj dni, tisoči so se zatekli na športni stadion Superdome, kjer so skoraj teden dni zaman čakali na pomoč. Po cestah New Orleansa so po umiku vode razpadala trupla, policisti so streljali na plenilce in tudi nedolžne, ki so bežali na varno ali iskali pomoč, ki je ni bilo na spregled.

Ljudje se vračajo
New Orleans je imel pred Katrino skoraj pol milijona prebivalcev, leta 2006 pa le še 200.000. Večina se je izselila, ker jim je uničilo hiše, drugi pa zaradi slabe organiziranosti, korupcije in kriminala, po katerih je mesto slovelo že pred orkanom.

Zaradi Katrine se je sicer z območja Mehiškega zaliva po ZDA razselilo okoli milijon ljudi, kar je bila največja enkratna selitev prebivalstva v zgodovini države.

Ameriške zvezne oblasti so za obnovo prizadetih območij ob Mehiškem zalivu namenile 142 milijard dolarjev, a najrevnejši predeli New Orleansa ostajajo polni s travo preraščenih hiš z oznakami "X", kar pomeni "predvideno za rušenje".

Velik del New Orleansa je bil sicer obnovljen, saj je število prebivalcev od leta 2006 naraslo nazaj na skoraj 380.000.