Orkan Katrina je New Orleans prizadel avgusta 2005. Foto: Reuters
Orkan Katrina je New Orleans prizadel avgusta 2005. Foto: Reuters

Michael A. Cowan.

Društvo Integriteta je v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani organiziralo predavanje ameriškega profesorja Michaela A. Cowana o politični korupciji pred orkanom Katrina v New Orleansu in po njem.

"Organizacija po orkanu podobna poskusu hoje po luni"
Cowan je uvodoma povedal, da se mesto bliža tristoti obletnici. Prvih 250 let so imeli vso ekonomsko in politično moč v mestu potomci Evropejcev, zadnjih petdeset let, odkar so Afroameričani dobili vse državljanske pravice, pa je politična moč v rokah črnskih elit, saj je večinsko prebivalstvo v mestu afroameriško.

Ekonomska moč je kljub temu ostala v rokah belcev, zato je prišlo v mestu do ohromitve, saj politične in ekonomske elite zaradi rasnih razlogov in nezaupanja niso sodelovale med seboj, enako razdeljena pa je bila tudi civilna družba.

"Tudi pred orkanom je bilo že vse uničeno"
Tudi v času orkana Katrina avgusta 2005 in po njem, kot pravi Cowan, ni bilo nikakršnega sodelovanja pri reševanju razmer. "Organizacija po orkanu je bila podobna poskusu hoje po luni. Kot da bi kdo odvzel politiki in ekonomiji gravitacijo," je zatrdil. Orkan, po katerem je kar 80 odstotkov mesta zalila voda, je imel za to območje celo tako veliko pomen, da prebivalci dogodke postavljajo v čas pred Katrino in po njej.

Cowan trdi, da so se zvezna vlada in številne nevladne organizacije odločile, da bodo vložile denar v obnovo New Orleansa, vendar jih je vse skrbela predvsem korupcija, ki je bila v New Orleansu pred orkanom že kar pregovorna. Cowan je poudaril, da je orkan Katrina vse uničil, prepričan pa je tudi, da je bilo že pred orkanom vse uničeno, saj je bilo v mestu poleg korupcije tudi veliko revščine, stopnja nepismenosti je bila izredno visoka, prav tako število umorov.

"Poleg hrane, glasbe in kulture ni bilo ničesar, zaradi česar bi se dobro počutili," je dejal. Če si v debati z ljudmi na položajih izpostavil korupcijo, so ti po njegovem odvrnili le: "250 let ste imeli vi možnost, zdaj smo pa mi na vrsti."

Generalni inšpektor v New Orleansu preganja korupcijo
Po opustošenju mesta je župan oblikoval nekakšno komisijo za oživitev New Orleansa, ki je med drugim predlagala ustanovitev funkcije generalnega inšpektorja, ki je pri svojem delu neodvisen in čigar naloga je odkrivanje korupcije v javnih ustanovah. Cown je prepričan, da inšpektor opravlja svoje delo zelo učinkovito, saj je veliko ljudi zaradi podkupovanja dobilo tudi zaporne kazni, v preiskavi pa se je znašel tudi župan, ki je opravljal funkcijo v času orkana.

Poudaril je, da so za širjenje družbenega zaupanja, ki ga v New Orleansu pred orkanom ni bilo, potrebne poštene in učinkovite javne ustanove, ki postavljajo vse družbene skupine v enak položaj. V mestu se je tako izboljšalo tudi sodelovanje med belskimi in črnskimi elitami, čeprav so razmere po njegovih besedah dokaj napete, saj so afroameriški politični voditelji zaradi izseljevanja črnskega prebivalstva izgubili veliko moči.