Policija požar obravnava kot požig, a osumljencev še ni našla. Foto: Reuters
Policija požar obravnava kot požig, a osumljencev še ni našla. Foto: Reuters

Na božični dan se je opoldanske molitve v mošeji v Eskilstuni, mestu v osrednjem delu Švedske, ki leži 90 kilometrov zahodno od Stockholma, udeležilo med 15 do 20 ljudi, ko je izbruhnil ogenj. "Nekdo je skozi okno vrgel predmet, nato pa je v notranjosti zagorelo," je pojasnil predstavnik policije Lars Franzell, ki je dodal, da za zdaj nimajo osumljenca. Mošeja je sicer urejena v pritličnih prostorih večnadstropne stavbe.

Peterico poškodovanih so prepeljali v bolnišnico, kjer jih zdravijo zaradi poškodb dihal, ureznin in zlomov.

Porast nestrpnosti
Švedska, ki je dolgo veljala za simbol prijaznosti do priseljencev in beguncev, se v zadnjem času sooča s porastom nestrpnosti do priseljencev. Vse večjo moč pridobiva tudi politična stranka Švedskih demokratov, ki se bori za zaostrovanje priseljevanja in zaradi katere je sredi decembra po vsega treh mesecih od volitev padla vlada, Švedi pa bodo morali znova na volišča. Ankete Švedskim demokratom napovedujejo, da bodo svoj položaj še okrepili.

Skrajna desnica želi za kar 90 odstotkov omejiti število odobrenih vlog za azil, medtem ko si vladajoče stranke skušajo ohraniti trenutno liberalno politiko priseljevanja.

Nad porastom nestrpnosti se že pritožujejo tudi islamska združenja v državi. Kot je opozoril vodja Švedskega islamskega združenja Omar Mustafa, "se sovraštvo do muslimanov povečuje".

Vse več incidentov
Januarja lani so neznanci že pomazali vhodna vrata v stockholmsko mošejo z nacističnimi svastikami. Decembra lani pa so neonacisti napadli mirne proteste v Stockholmu, ki so opominjali proti rasizmu. Takrat so bili trije ljudje poškodovani in so jih morali hospitalizirati.