Na jesenski sinodi za Bližnji vzhod so opozorili pred eksodusom kristjanov iz Iraka. Foto: EPA
Na jesenski sinodi za Bližnji vzhod so opozorili pred eksodusom kristjanov iz Iraka. Foto: EPA
Pogreb po napadu na cerkev v Bagdadu
Iraški kristjani menijo, da jih skrajneži želijo pregnati iz države. Foto: EPA

"Nič Božička, nič praznovanj, nič daril letos. Nimamo pravice ogrožati življenja drugih," je dejal nadškof Louis Sako, ki je na čelu kaldejskih nadškofov v Kirkuku in Sulajmaniji.

Letošnje leto je bilo za iraške kristjane najhujše od padca režima Sadama Huseina, saj so postali ena izmed glavnih tarča napadov islamskih skrajnežev. Konec oktobra je bilo v doslej najbolj krvavem napadu ubitih 52 ljudi, potem ko so varnostne sile vdrle v sirsko-katoliško cerkev v Bagdadu, kjer so skrajneži med nedeljsko mašo zajeli talce.

Pred božičem je iraška veja Al Kaide znova zagrozila iraškim kristjanom in jih opozorila, da jih čakajo novi napadi, če ne bodo od kristjanov v Egiptu zahtevali izpustitev skupine vernikov, ki naj bi jih zadrževali, potem ko so se spreobrnili v islam. Al Kaida je kristjane tudi opozorila pred "bratenjem" z okupacijskimi silami.

Včasih je v Iraku živelo okoli 1,5 milijona kristjanov, zdaj pa naj bi jih bilo skoraj polovico manj. Zaradi napadov in groženj še vedno zapuščajo svoje skupnosti ter bežijo na kurdski sever Iraka ali v tujino.

Samo molitev za mir v Irak
Nadškof Sako je dejal, da so še zmeraj močno prizadeti zaradi tega, kar se je zgodilo v napadu na cerkev. "Nedolžne ljudi so brutalno ubili, medtem ko so molili k Bogu. Kako naj potem praznujemo?" je dejal in dodal, da letos iraški kristjani ne bodo praznovali, ampak bodo samo molili k Bogu in ga prosili za mir v državi.

Napadi sunitskih skrajnežev so še okrepili bojazen iraških kristjanov, da jih hočejo pregnati iz svetopisemske dežele. Agencija ZN-a za begunce je sporočila, da je prejšnji teden okoli tisoč krščanskih družin, kar pomeni okoli šest tisoč ljudi, pribežalo v Kurdistan iz Bagdada in Mosula, ki veljata za oporišči skrajnežev.

Duhovnik Muhlis Kjriakos iz cerkve, ki so jo napadli skrajneži, je dejal, da so odločitev o omejitvi praznovanja sprejeli zaradi ponavljajočih groženj skrajnežev. Zaradi tega se je svet iraških nadškofov odločil, da bodo v cerkvah potekale le molitve.

"Nič praznovanj, nič zabav," je dejal Muhlis, ki je še pojasnil, da še vedno prejemajo grožnje teroristov, tudi družine ubitih v napadu, ki jim grozijo, da jim bodo razstrelili hiše, če se bodo umrlih svojcev spomnili z obešenimi praporji.