Po napadu na cerkev v Bagdadu naj bi številni iraški kristjani razmišljali, da bi zapustili državo. Foto: EPA
Po napadu na cerkev v Bagdadu naj bi številni iraški kristjani razmišljali, da bi zapustili državo. Foto: EPA
Razdejanje v Bagdadu
Od torka zvečer so v Bagdadu zabeležili skupno 13 bombnih in dva topovska napada na domove in trgovine kristjanov. Foto: EPA

V bombnih napadih v krščanskih četrteg je bilo ubitih najmanj šest ljudi, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih, so sporočile iraške varnostne sile. Napadalci so v razmiku dveh ur sprožili 14 obcestnih bomb in granatni napad v južni bagdadski soseski Dura, ki so imeli za tarče tamkajšnje kristjane, je zatrdilo iraško notranje ministrstvo.

Nov napad je bil deset dni po najbolj krvavem napadu na iraške kristjane po letu 2003. Prejšnjo nedeljo so sunitski islamski skrajneži vdrli v sirsko cerkev v iraški prestolnici in vernike vzeli za talce. V reševalni operaciji iraških varnostnih sil je bilo ubitih 52 ljudi, med njimi ugrabitelji, talci in policisti.

Dva dni po napadu na bagdadsko cerkev je iraška veja Al Kaide sporočila, da so kristjani legitimna tarča napadov, in jim napovedala iztrebljenje. Zaradi napadov in groženj je sirski nadškof v Veliki Britaniji Atanasios Dawood pozval vse iraške kristjane, naj zapustijo nemirno državo in pobegnejo pred etničnim čiščenjem.

Politiki se ukvarjajo z vlado, in ne z varnostjo
Zaradi napada so se z vsega sveta zvrstili pozivi iraškim oblastem, naj naredi več za zaščito iraške krščanske manjšine, ki je nekoč štela milijon in pol vernikov, po vojni pa se jih je odselilo na sto tisoče.

Toda kristjani so trenutno očitno na stranskem tiru, saj se šiitske, sunitske in kurdske stranke večinoma ukvarjajo same s seboj in z oblikovanjem nove vlade, ki je tudi več kot sedem mesecev po parlamentarnih volitvah še ni na vidiku.

Kristjani prosijo Zahod za pomoč
Sirski katoliški nadškof v Bagdadu Atanaze Mati Šaba Matoka je ob zadnjem napadu naslovil čustven poziv na zahodne države, naj jim pridejo na pomoč. Kot je dejal, bi bil zločin, če mednarodna skupnost ne bi zaščitila iraških kristjanov.

Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone je napade na iraške kristjane označil kot "zelo boleče" in kot "grozljivo trpljenje za vse krščanske skupnosti v svetu". Izrazil je upanje, da bo iraška vlada resno razmislila o zaščiti svojih kristjanov.