Nigel Farage za zdaj še ostaja evropski poslanec. Foto: Reuters
Nigel Farage za zdaj še ostaja evropski poslanec. Foto: Reuters

Kot je povedal Farage, eden glavnih zagovornikov britanskega izstopa iz EU-ja, je "opravil svoj del", stranko pa zapušča "v precej dobrem stanju".

52-letni desno usmerjeni politik je še zatrdil, da si glede odstopa ne bo premislil, kot je to storil po lanskih parlamentarnih volitvah.

"Vodenje UKIP-a je bilo včasih težko, a vredno vseh naporov," je še povedal Farage, ki je sicer tudi evropski poslanec, svoj mandat v Evropskem parlamentu pa namerava odslužiti do konca. Farage je bil evropski poslanec od leta 1999, nikoli pa se mu ni uspelo prebiti v britanski parlament, čeprav je kar šestkrat kandidiral za poslanca.

Farage je ob napovedi odstopa dodal še, da Velika Britanija potrebuje "brexitovskega premierja".
"Naj najboljši zmaga"
Po Farageevih besedah bo UKIP zdaj skušal doseči, da po brexitu stranka ne bo nazadovala. UKIP je še slikovito opisal kot "purane, ki so glasovali za božič".
Farage ne namerava izrecno podpreti nobenega kandidata za njegovega naslednika, sporoča jim le, naj "najboljši mož (ali žena) zmaga". V stranki, ki jo je vodil od leta 2010, bo še vedno ostal kot član in jo bo še naprej podpiral, sicer pa se namerava umakniti v zasebnost.

Farage je bil poleg nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona ena glavnih oseb v kampanji za izstop Velike Britanije iz EU-ja pred referendumom 23. junija. Na referendumu je 52 odstotkov Britancev glasovalo za odhod države iz EU-ja.