Tarče napadalcev, ki so uporabili tudi granate, so bile vojašnica, policijske postojanke, zapor in tudi klinika. Foto: Reuters
Tarče napadalcev, ki so uporabili tudi granate, so bile vojašnica, policijske postojanke, zapor in tudi klinika. Foto: Reuters
Nigerija
Tarče napadalcev, ki so uporabili tudi granate, so bile bile vojašnica, policijske postojanke, zapor in tudi klinika. Foto: Reuters

Na severovzhodu Nigerije se spopadi med islamisti in vojsko dogajajo redno, vse od leta 2009, ko so se na območju naselili člani skrajne islamske skupine Boko Haram. Napade izvajajo predvsem na krščanske cerkve ter vojaške in policijske stavbe, zgradbe mednarodne organizacije, tudi na civiliste.

V nasilju je do zdaj umrlo 3.600 ljudi, a zadnji napad skupine je bil najbolj krvav do zdaj, tako po brutalnosti kot po številu žrtev. To dokazuje, da nigerijski vojski ni uspelo zatreti delovanja skrajnežev, piše BBC.

Med žrtvami trije otroci
Med mrtvimi je 13 napadalcev, dva vojaka, 14 zaporniških paznikov, 22 policistov in štirje civilisti, med njimi so bili trije otroci in ženska. Tarče napada so bile vojašnica, policijske postojanke, zapor in tudi klinika, ki so zgoreli do tal. Med drugim so zažgali tudi avtomobile in sprožili požare v več stavbah, tudi v zgradbi vlade.

Pobili vse varnostnike v zaporu
Torkov napad se je zgodil okoli 5.00 zjutraj po lokalnem času, ko se je 200 do zob oboroženih napadalcev v avtobusih in tovornjakih pripeljalo do zapora, kjer so začeli streljati. Varnostnikom je sprva napadalce uspelo ustaviti, a ti so bili vendarle močnejši.

Ko so vdrlil v zapor, so osvobodili 105 zapornikov in pobili vse varnostnike, preživeli so le tisti, ki se jim je še pravočasno uspelo skriti v prostor, kjer so shranjeni kuhinjski pripomočki. Nekateri med napadalci so nosili vojaške uniforme, napad pa je trajal kar pet ur.

Uporniki želijo prevzeti oblast
Predsednik Goodluck Jonathan je v upanju na umiritev razmer predlagal amnestije za tamkajšnje upornike, ki pa so ponujeno zavrnili, saj je njihov cilj prevzeti oblast in vzpostaviti islamsko državo.

Tako je prejšnji mesec v kraju Baga na severovzhodu države v spopadu med vojsko in skrajnimi islamisti umrlo 200 ljudi, uničenih je bilo več tisoč zgradb.