Ugrabitve tujcev so postale donosen posel nigerijskih kriminalcev. Foto: EPA
Ugrabitve tujcev so postale donosen posel nigerijskih kriminalcev. Foto: EPA

Med ugrabljenimi tujci, ki so delali za gradbeno podjetje v kraju Jamaare v zvezni državi Bauchi, naj bi bili državljani Velike Britanije, Grčije, Italije in Libanona. Vlada v Bejrutu je ugrabitev dveh Libanoncev potrdila, prav tako so izginotje svojih državljanov potrdili v Rimu in Atenah, britansko zunanje ministrstvo pa še preverja informacije o ugrabitvi britanskega državljana.

Odgovornosti za ugrabitev še ni priznala nobena skupina, je pa znano, da sever Nigerije ustrahuje islamistična skupina Boko Haram, ki si prizadeva za ustanovitev muslimanske države in uvedbo šeriatskega prava. Boko Haram velja za eno najbolj dejavnih oboroženih skupin v zahodni Afriki, saj je stala že za veliko manjšimi ali večjimi napadi.

Ubitih devet zdravstvenih delavcev
Tujci, večinoma delavci v naftni industriji, in domači bogataši so sicer v z nafto bogati delti reke Niger pogosto tarče ugrabiteljev, tokrat pa gre za najbolj množičen tovrsten dogodek v zadnjem času. Od leta 2009 je bilo v nasilju ubitih okoli 1.400 ljudi.

V začetku februarja je bilo na severu Nigerije v dveh zdravstvenih ustanovah ubitih devet zdravnikov, ki so opravljali cepljenja proti otroški paralizi. Takšnemu cepljenju nekateri muslimanski voditelji nasprotujejo, saj trdijo, da lahko povzroči neplodnost.