Nikolić je prepričan o volilni prevari. Foto: Reuters
Nikolić je prepričan o volilni prevari. Foto: Reuters
V Srbiji zapleti po volitvah

Nikolić je že v četrtek zahteval razveljavitev izidov nedeljskih volitev, saj je na njih po njegovem prepričanju vplivala volilna prevara, za katero je obtožil Demokratsko stranko srbskega predsednika Tadića. Svoje trditve je podkrepil z vrečo 3.000 izpolnjenih glasovnic, ki naj bi jih našli v smetnjaku.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah so zmagali naprednjaki, ki so za dve odstotni točki prehiteli demokrate, vendar Nikolić trdi, da bi dosegli najmanj 15 odstotkov več, če ne bi bilo volilne prevare.

Državna volilna komisija je zavrnila obtožbe naprednjakov, da so demokrati ponaredili pol milijona volilnih lističev. Njen predsednik Predrag Grgić je dejal, da ni razlogov za razveljavitev volitev.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je volitve označila za večinoma svobodne in poštene, čeprav so ugotovili nekaj pomanjkljivosti, na primer pri seznamu volivcev v volilnih imenikih.

Dvom o uvrstitvi Tadića
Poleg parlamentarnih volitev so potekale tudi predsedniške, na katerih sta se v drugi krog uvrstila Tadić in Nikolić. Prvi je dosegel 26,7 odstotka glasov, drugi 25,5 odstotka. Prvak naprednjakov dvomi tudi o veljavnosti prvega kroga predsedniških volitev. Sam namreč verjame v možnost, da se Tadić sploh ni uvrstil v drugi krog.

V nedeljo bo Nikolić sporočil, ali se bodo sploh udeležili drugega kroga volitev, ki bo potekal 20. maja. Ob tem je napovedal, da se bodo v nedeljo po vsej Srbiji začeli "mirni, demokratični in nenasilni protesti", pri čemer še ne vedo, ali bodo potekali tudi v glavnem mestu Beogradu.

V Srbiji zapleti po volitvah