Foto:
Foto:
Srbski predsednik znan po drugem krogu

''Prvi krog volitev je pokazal, da bo drugi krog volitev določal naslednjih pet let v Srbiji,'' je dejal po prvih neuradnih izidih v nedeljo zvečer predsedniški kandidat Boris Tadić, ki je prepričan, da je zmagovalec prvega kroga.
Volilna udeležba je bila 61,14-odstotna. Največ glasov je dobil predsedniški kandidat liste 'Za boljše življenje – Boris Tadić' (26,7 odstotka), tesno za petami mu je kandidat koalicije 'Premaknimo Srbijo' Tomislav Nikolić (25,5 odstotka).

Drugi krog predsedniških volitev bo 20. maja
''Za zdaj ne bom potegnil nikakršnih sklepov, saj tega nisem delal nikoli do zdaj. Pričakujem podporo državljanov. Naša politika je zanje najboljša, saj se bomo zavzemali za nove naložbe, vključevanje v EU in za varnost na območju. Prepričan sem, da bomo imeli po drugem krogu volitev priložnost za slavje. Pripraviti se moram na nadaljevanje kampanje. Moj namen je zmagati in zmagal bom,'' je dejal Tadić, ki se bo z Nikolićem 20. maja pomeril v drugem krogu predsedniških volitev.

Po delnih izidih se je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug na tretje mesto na predsedniških volitvah z 14,2 odstotka uvrstil Ivica Dačić (SPS-PUPS-JS), Vojislava Koštunico (DS S) pa je podprlo 7,2 odstotka srbskih volivcev. Preostali predsedniški kandidati so prejeli: 6,6 odstotka Zoran Stanković (URS), 5,2 odstotka Čedomir Jovanović (Preokret) in 3,9 odstotka Jadranka Šešelj (SRS).

Vladan Glišić (Dveri) je osvojil 2,7 odstotka, Ištvan Pastor (SVM) 1,7 odstotka, Zoran Dragišić (Pokret radnika i seljaka) 1,7 odstotka, Muamer Zukorlić (Civilna iniciativa) in Danica Grujičić pa sta osvojila po 1,3 odstotka, še piše Tanjug.

Na predsedniških volitvah vodi Tadić, na parlamentarnih Nikolićeva stranka
Po podatkih Centra za svobodne volitve in demokracijo (CeSID) je podelnih uzidih največ poslanskih sedežev na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobila koalicija strank združenih v listo 'Premaknimo Srbijo' (Pokrenimo Srbijo), ki jo vodi Srbska napredna stranka (SNS) Tomislava Nikolića. S skupaj 73 poslanskimi sedeži je prehitela svojo največji tekmico, Demokratsko stranko Srbije (DS) nekdanjega srbskega predsednika Borisa Tadića in listo koalicije 'Za boljše življenje – Boris Tadić' (Za bolji život – Boris Tadić), ki je z vsemi strankami skupaj osvojila 68 poslanskih mest. Na tretje mesto se je s 45 poslanskimi mesti uvrstila koalicija SPS-PUPS-JS, ki jo vodi Ivica Dačić.
Demokratska stranka Srbije (DS) je osvojila 20 poslanskih mest, prav toliko sedežev je dobila lista 'Preobrat' (Preokret). Šestnajst poslanskih mest so dobile 'Združene regije Srbije' (Ujedinjenji regioni Srbije).
'Zveza vojvodinskim Madžarov' (Savez vojvođanskih Mađara) je osvojila pet poslanskih mest, manjšinjska lista 'Nobeden od ponujenih odgovorov' (Nijedan od ponuđenih odgovora) eno poslansko mesto. Eno poslansko mesto je osvojila tudi lista 'Vsi skupaj: BDZ, GSM, DZS, DZVM - Emir Elfić in 'SDA Sandžak', ki ga vodi Sulejman Uglajnin.

Srbska radikalna stranka ni prestopila volilnega praga
Kot je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug dejal programski direktor CeSID-a Marko Blagojević, volilnega praga petih odstotkov ni prestopila Srbska radikalna stranka (SRS), ki je dobila samo 4,6 odstotka. Kot je poudaril Blagojević, bi SRS lahko prestopila volilni prag, če bi dobila dodatnih 16.000 glasov na Kosovu in Metohiji, kar pa je malo verjetno. Končni izidi bodo znani v ponedeljek zjutraj, ko bodo s Kosova in Metohije prispeli še preostali volilni glasovi.

V Srbiji potekale tudi lokalne volitve
Poleg predsedniških in parlamentarnih so v Srbiji v nedeljo potekale tudi lokalne volitve in pokrajinske volitve v Vojvodini.

Srbski predsednik znan po drugem krogu