Britanska kraljica Elizabeta II., ki prihaja na obisk v Slovenijo, velja za resno damo, a se zna tudi pošaliti. Foto: EPA
Britanska kraljica Elizabeta II., ki prihaja na obisk v Slovenijo, velja za resno damo, a se zna tudi pošaliti. Foto: EPA

O Lilibeth – ime se je poznejše kraljice Elizabete II. prijelo v otroštvu – in njeni osebnosti javnost ne ve veliko, saj kraljica redko daje intervjuje. Tisti, ki jo dobro poznajo, pravijo, da čuti veliko odgovornost do svojega položaja, v prostem času pa najbolj uživa v jahanju konjev, slikanju in sprehodih s svojimi psi.

Kraljica naj bi bila velika ljubiteljica Abbe in naj bi imela celotno zbirko posnetkov švedske skupine. Če lahko verjamemo nekemu poznavalcu življenja na britanskem dvoru, kraljica občasno rada tudi pomiga z boki ob ritmih predvsem v 70. letih prejšnjega stoletja priljubljene skupine.

Leta 2002 je kraljičin življenjepisec Graham Turner razkril skriti talent Elizabete II. Britanska kraljica naj bi svoje prijatelje pogosto zabavala z oponašanjem svetovnih voditeljev, med njimi Johna Prescotta, Iana Paisleyja, Tonyja in Cherie Blair ter nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina.

Čeprav je imela v zadnjih letih nekaj manjših težav z zdravjem, je ob praznovanju 80. rojstnega dne dajala jasen vtis, da ne namerava prepustiti krone prestolonasledniku princu Charlesu.

Na desni strani si lahko ogledate nekaj utrinkov iz zasebnega in javnega življenja britanske kraljice Elizabete II.

Nekaj citatov Elizabete II.:
"Onadva nista člana kraljevske družine. Slučajno sem jaz njuna teta."
O Davidu Armstrong-Jonesu in Sarah Armstrong-Jones, otrocih svoje sestre Margaret.

"Ne morem vas voditi v bitko. Ne predpisujem vam zakonov ali delim pravice, lahko pa naredim nekaj drugega – lahko dam svoje srce in predanost tem starim otokom in vsem ljudstvom našega bratstva narodov."
in
"Pred vami vsemi razglašam, da bom vse svoje življenje, naj bo dolgo ali kratko, posvetila služenju vam in naši veliki imperialni družini, ki ji vsi pripadamo."
Elizabeta II. o svoji predanosti služenju narodu.

"Sama imam novozelandska jajca raje za zajtrk."
Izjava Elizabete II., potem ko so jo med sprehodom med obiskom na Novi Zelandiji obmetavali z jajci.

"Nogomet je težek posel. So (nogometaši, op. a.) prave primadone. Vendar je čudovita igra."
Medtem ko je v viteza povzdignila predsednika Premier League Davida Richardsa novembra 2006. Elizabeta II. navija za londonski Arsenal.

"Kaj pa vi počnete?"
Vprašanje, ki ga je med sprejemom za britansko glasbeno industrijo v Buckinghamski palači zastavila Ericu Claptonu, Jimmyju Pageu, Jeffu Becku in Brianu Mayu, štirim svetovno znanim kitaristom.

"Tako kot v najboljših družinah imamo tudi mi svoj delež ekscentričnosti, vihravih in svojeglavih mladeničev ter družinskih sporov."
O svoji, kraljevski družini.

Še nekaj ankdot:
Pred slavnostno večerjo v Buckinghamski palači je kraljica, ki je bila v družbi predsednika kluba poklicnih jahačev, na drugem koncu sobe opazila kraljico mater. "Oooh", je vzkliknila. "Poglejte, kako velik kozarec z martinijem ima mamica!"

Ko je bila Elizabeta stara 10 let, ji je neki duhovnik obljubil, da ji bo kot darilo poslal knjigo. Princesa se mu je zahvalila, nato pa dodala: "A ne o bogu - o njem vem že vse."

Med obiskom na Bahamih je kraljica opazila, da je njen gostitelj iz svojega žepa vzel svinčnik in z njim premešal svojo pijačo. "To je povsem v redu v naši družbi", je pripomnila, "kaj pa naredite, kadar ste v visoki družbi"?

Nekdanji ameriški predsednik Gerald Ford je kraljico in princa Philipa povabil na obisk v Belo hišo. Med oblačenjem za slavnostno večerjo se je predsednikov sin Jack, ki je izgubil svoje manšetne gumbe, odločil, da si jih bo sposodil od očeta. Z neurejeno srajco in razmršenimi lasmi se je podal proti očetovi spalnici. Ko je stopil v dvigalo, je na svoje presenečenje tam naletel na svoje starše in britanski kraljevi par. Gospa Ford je v zadregi predstavila svojega sina. Kraljica si je ogledala neurejenega mladeniča, nato pa se nasmehnila in odvrnila: "Jaz imam enega prav takega." Pri tem je imela v mislih prestolonaslednika princa Charlesa.

T. V.