Se dolarji počasi poslavljajo kot glavna svetovna valuta? Foto: EPA
Se dolarji počasi poslavljajo kot glavna svetovna valuta? Foto: EPA
Nafta
Vse se vrti okoli nafte in trgovanja z njo. Foto: EPA
Barack Obama
Bo Obama uspel preprečiti skoraj neizogiben "propad" dolarja? Foto: EPA

Britanski Independent poroča, da naj bi pri trgovanju z nafto ameriški dolar zamenjala košarica valut, ki bi jo sestavljali japonski jen, kitajski juan, evro, zlato in nova, združena skupna valuta zalivskih držav, med katerimi so Savdska Arabija, Kuvajt in Katar. V članku so zapisali, da bi lahko bila prehodna valuta za odmik od dolarja zlato.

Avtor članka se sklicuje na vire pri bančnih krogih iz zalivskih držav Kitajske in Hongkonga, ki so mu potrdili, da je bilo sestankov med najvišjimi predstavniki finančnih ministrstev in centralnih bank Rusije, Kitajske, Japonske in Brazilije o tem že kar nekaj. Poleg tega je prepričan, da novica pojasnjuje vse višje cene zlata v zadnjem času.

ZDA bodo skušale preprečiti načrte
Američani naj bi se zavedali tovrstnih načrtov in sestankov, do podrobnosti pa se še niso dokopali. Kljub temu so odločeni, da se bodo bojevali proti načrtom, ki bi lahko spodkopali moč dolarja. Nekdanji kitajski odposlanec za Bližnji vzhod Sun Bigan je povedal, da bi uvedba nove valute lahko poglobila razdore med Kitajsko in ZDA glede vpliva na Bližnjem vzhodu. "Če se bo to res zgodilo, so dvostranski spori skoraj neizogibni," je še povedal Sun in dodal, da se je na Bližnjem vzhodu skoraj nemogoče izogniti bitki za premoč zaradi energetskih interesov in varnosti.

Zaton ameriške gospodarske moči, ki je delno tudi posledica svetovne gospodarske krize, je napovedal tudi predsednik Svetovne banke Robert Zoellick. "Ena največjih zapuščin tokratne krize bo zagotovo sprememba v moči med gospodarskimi silami," je povedal Zoellick.

Kitajska steguje svoje lovke na Bližnjem vzhodu
Ktajska naj bi bila najbolj zagreta za nov projekt, veliko navdušenja pa sta pokazali tudi Brazilija in Indija. Kitajska namreč uvozi 60 odstotkov nafte, predvsem z Bližnjega vzhoda in iz Rusije, ima pa tudi koncesije za proizvodnjo nafte v Iraku. Poleg tega ima Peking od leta 2008 osem milijard dolarjev vreden dogovor z Iranom za razvoj naftne rafinerije ter naftne dogovore s Sirijo in Libijo. Kitajska na Bližnji vzhod izvozi številne produkte, vse od atomobilov pa do hrane, oblek in celo punčk.

Ameriška moč upada
Vse od sporazuma v Bretton Woodsu, ki je po drugi svetovni vojni postavil temelje sodobnega mednarodnega finančnega sistema, se je moral svet spopadati z ameriško nadvlado in hegemonijo dolarja kot prve svetovne valute. Kitajci so prepričani celo, da so Američani prepričali Britance, naj ne sprejmejo evra, da bi tako podaljšali dominacijo svoje valute, a napovedujejo, da je obdobja dolarja konec.

Prehod iz dolarja na novo valuto naj bi se zgodil v roku devetih let, kitajski finančniki pa so prepričani, da je ameriški predsednik Barack Obama preveč zaposlen z reševanjem svojega gospodarstva, da bi se lahko osredotočil na spremembe. Zadnji rok za zamenjavo valut naj bi bil leta 2018. "Ti načrti bodo spremenili naravo mednarodnih finančnih transakcij," je napovedal kitajski bančnik in dodal, da morajo biti ZDA in Velika Britanija zelo zaskrbljeni.

Se nam obeta ponovitev zgodovine?
Znak, da se morda resnično pripravlja velika sprememba, je tudi ta, da je Iran prejšnji mesec napovedal, da bo svoje devizne rezerve raje hranil v evrih kot v dolarjih. Bančniki pa se seveda spominjajo, kaj se je zgodilo nazadnje, ko je proizvajalec nafte z Bližnjega vzhoda svoje zaloge raje prodal v evrih kot v dolarjih. Le nekaj mesecev po tej potezi Sadama Huseina so ZDA in Velika Britanija napadle Irak.