Napovedan umik je ustvaril globoke razdore in razhajanja v Washingtonu. Obrambni minister Robert Gates je tako za skromnejše zmanjšanje sil, medtem ko nek drug višji predstavnik Bele hiše meni, da je zmanjšanje sil v času volitev pomemben znak za emriško javnost, da je konec vojne na vidiku. Foto: EPA
Napovedan umik je ustvaril globoke razdore in razhajanja v Washingtonu. Obrambni minister Robert Gates je tako za skromnejše zmanjšanje sil, medtem ko nek drug višji predstavnik Bele hiše meni, da je zmanjšanje sil v času volitev pomemben znak za emriško javnost, da je konec vojne na vidiku. Foto: EPA
Vojna v Afganistanu je doslej terjala 1.522 ameriških življenj. Foto: EPA

Obama naj bi se za to potezo odločil kljub opozorilom svojih vojaških poveljnikov, da je nedaven ameriški napredek v državi izjemno krhek. Poveljniki ga zato pozivajo, naj ohranja v Afganistanu veliko bojnih sil vse do leta 2013, poroča Guardian.
Pospešen umik bo tudi preplašil ameriške in britanske poveljnike v Kabulu, ki zasebno že dalj časa izražajo zaskrbljenost, da Belo hišo zdaj poganjajo politični, ne pa vojaški imperativi.
Vojaški poveljniki želijo ohraniti čim več vojakov čim dlje, saj bi po njihovem mnenju prehiter umik spodkopal krhko varnostno prednost v boju proti talibanom. Skrbi pa jih tudi običajna okrepitev napadov med poletjem.

Obrambni minister Robert Gates, ki se bo konec meseca upokojil, meni, da bi morale ZDA na začetku umakniti manjše število vojakov. Tudi Natovi poveljniki, ki jim poveljuje general David Petraeus, opozarjajo na tveganja, povezana s prehitrim umikom prevelikega števila sil. Svetovalci pa se zavzemajo za pomemben umik v juliju, ki bi se nadaljeval v prihodnjih mesecih, saj menijo, da je treba izkoristiti izboljšanje varnostnih razmer v državi, ob tem pa tudi smrt vodje Al Kaide Osame bin Ladna in uspehe v boju proti tej teroristični mreži v državi.
O tempu zmanjševanja sil
Obama naj bi v svojem današnjem televizijskem nagovoru tudi pojasnil, koliko vojakov bo Afganistan zapustilo julija, ko naj bi se začelo zmanjševanje ameriške navzočnosti, napovedano že ob povečanju števila ameriških vojakov pod Hindukušem za 30.000 leta 2009. Po nekaterih napovedih naj bi Obama napovedal zmanjšanje za okoli 10.000 vojakov od skupno 100.000, kolikor jih je trenutno v Afganistanu. Pojasnil naj bi tudi, kakšna bo hitrost nadaljnjega zmanjševanja sil.
K občutnemu zmanjšanju enot je v pismu Obamo minuli teden pozvalo 27 senatorjev, tako demokratov kot republikancev, večinsko pa mu je naklonjena tudi javnost. Prav zaradi pomirjenja ameriške javnosti, utrujene od 10-letne vojne, ki je terjala 1.522 ameriških življenj, se je Obama tudi v prvi vrsti odločil za to potezo. Uboj Osame bin Ladna je samo še spodbudil pozive po umiku.
Zmanjševanje števila ameriških vojakov v deželi pod Hindukušem je povezano tudi s predajanjem odgovornosti za varnost v roke Afganistancem. Ta proces tranzicije naj bi se končal do konca leta 2014, ko naj bi afganistanske oblasti prevzele odgovornost še v zadnjih pokrajinah. Tedaj naj bi se glede na dogovor v Natu končale tudi bojne operacije v državi. Toda ZDA še niso konkretneje pojasnile, kakšna bo vloga njihovih sil po tem datumu.