Ameriška administracija je prepričana, da njihova lanska strategija ni bila napačna. Foto: EPA
Ameriška administracija je prepričana, da njihova lanska strategija ni bila napačna. Foto: EPA
Meja med Afganistanom in Pakistanom
V poročilu so Američani zapisali, da ena večjih težav še vedno ostajajo zatočišča talibanov v Pakistanu. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je lani predstavil novo strategijo za Afganistan, na podlagi katere so v Afganistan poslali 30.000 novih vojakov. Foto: EPA

To je glavni poudarek poročila ameriške administracije o uresničevanju strategije za Afganistan, ki jo je pred letom dni predstavil ameriški predsednik Barack Obama. Poročilo na petih straneh ugotavlja še, da naj bi 30.000 dodatnih zveznih vojakov v Afganistanu dobro vplivalo na prizadevanja zaveznikov in da je stopnjevanje pritiska na talibane uspešno.

Poročilo opozarja, da je ameriška strategija uspešna, a številni dosežki naj bi bili po devetih letih vojne še vedno krhki, stvari pa se lahko še spremenijo. Največji napredek naj bi zavezniški vojaki dosegli na jugu države, v pokrajinah Helmand in Kandahar, nekdanjih talibanskih utrdbah. Prav tako poročilo ugotavlja napredek pri urjenju afganistanskih oboroženih sil, čeprav "pomembni izzivi še ostajajo".

ZDA v Afganistanu dlje kot do 2014
ZDA so se z novo strategijo pridružile ciljem Nata, na podlagi katerih naj bi odgovornost za varnostni položaj v državi dokončno predali Afganistancem do leta 2014. Obama ob tem predvideva še dolgoročnejšo vlogo ZDA v Afganistanu, a tudi on upa, da predvsem kot podporo afganistanskim silam.

Ameriška adminstracija še vedno vztraja pri cilju, da bi število ameriških vojakov s trenutnih okoli 100.000 julija 2011 začeli "odgovorno zmanjševati", tako, kot je Obama napovedal že pred letom dni ob predstavitvi strategije. A še vedno ni jasno, v kakšnem obsegu in kje bodo zmanjševali ameriške sile, saj se želijo Američani izogniti temu, da bi talibani le počakali na njihov umik in nato udarili.

Ena izmed težav je tudi sodelovanje s Pakistanom
Poročilo se podrobneje ne ukvarja z vprašanjem korupcije v Afganistanu in z vlado afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, čeprav razkrite depeše ameriških diplomatov prek WikiLeaksa kažejo na veliko razočaranje zaradi tega vprašanja. Prav tako ne odgovarja na obveščevalna poročila, da položaj v Afganistanu ni rožnat in da bi vojaška prizadevanja zavezniških sil v Afganistanu lahko propadla, če Pakistan ne bo uničil zatočišč skrajnežev na svojem ozemlju.

Poročilo navaja, da so zatočišča v Pakistanu ena večjih težav, a vseeno ugotavlja "občuten", a "neenakomeren" napredek tudi v sodelovanju s Pakistanom. Tudi skrajneži v Pakistanu so bili pomembno oslabljeni v tem letu, ki je bilo najbolj krvavo od strmoglavljenja talibanskega režima leta 2001. Dokument vseeno predlaga nekaj manjših popravkov v strategiji, predvsem v ameriškem pristopu v odnosih s Pakistanom.

Glede na povzetek poročila, ki ga je objavila Bela hiša, večje spremembe v ameriški strategiji v Afganistanu niso ne načrtovane ne potrebne. "Strategija kaže napredek na vseh področjih, toda glavni izziv ostaja - kako zagotoviti, da bodo dosežki trajni," so zapisali v Beli hiši.

Letošnje leto najbolj smrtonosno za zavezniške vojake
Leto 2010 je rekordno po številu smrtnih žrtev med zavezniškimi vojaki, saj je bilo ubitih skoraj 700, javna podpora vojni v Afganistanu pa je na najnižji točki. Kar 60 odstotkov Američanov glede na anketo ABC News in Washington Posta meni, da se te vojne ne splača bojevati, vojno pa odkrito podpira le še 34 odstotkov Američanov, kar je najmanj v devetih letih vojne.