Bradley Manning je nadrejenemu v vojski leta 2010 poslal to fotografijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Bradley Manning je nadrejenemu v vojski leta 2010 poslal to fotografijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Bradley Manning
Manningu je sicer zaradi posredovanja ameriških zaupnih podatkov organizaciji WikiLeaks grozilo do 90 let zapora. Se je pa rešil morebitnega dosmrtnega zapora, saj ga je sodnica julija oprostila najhujše obtožbe nudenja pomoči sovražniku, torej teroristični mreži Al Kaida. Foto: EPA

Manning je v izjavi, ki so jo prebrali na ameriški televizijski postaji NBC Today programe, zapisal, da se je že od nekdaj "počutil kot ženska". 25-letnik je dejal, da želi čim prej začeti hormonsko terapijo.

Ne želi spremeniti spola
Na vprašanje, ali Manning načrtuje tudi operativno spremembo spola, je njegov odvetnik David Coombs odgovoril, da ni prepričan, ampak misli, da ne. "Mislim, da je končni cilj, da se počuti dobro v svoji koži in da je oseba, ki doslej nikoli ni mogla biti," je dejal Coombs.

Manningu je sicer zaradi posredovanja rekordne količine zaupnih ameriških dokumentov WikiLeaksu pred dobrimi tremi leti grozilo kar 90 let zapora, na koncu je v sredo dobil 35 let zapora.

Ključni del Manningove obrambe je bilo prav vprašanje njegove spolne identitete. Med sojenjem je vojakova obramba večkrat opozorila na njegove težave s spolno identiteto, saj naj bi te prispevale k njegovi odločitvi, da posreduje dokumente WikiLeaksu.

Obamo bodo prosili za pomilostitev
Za pogojno izpustitev lahko zaprosi po odsluženih desetih letih zapora, kar v praksi pomeni slabih sedem let, saj je več kot tri leta kazni že odslužil v priporu. Kazen naj bi po pričakovanjih prestal v vojaškem oporišču Fort Leavenworth v Kansasu, kjer je bil tudi večji del pripora.

Njegovi odvetniki bodo ameriškega predsednika Baracka Obamo zaprosili za pomilostitev.

Hotel je spremeniti svet
Bradley Manning se je pridružil ameriški vojski leta 2009 iz dveh razlogov - da bi dobil denar za študij in da bi, kot je na sodišču pojasnila njegova obramba, v sebi zatrl željo, da bi živel kot ženska. V vojski so mu dodelili delovno mesto analitika obveščevalne službe. Na misijo v Irak so ga poslali leta 2010.

V Iraku je kmalu postal razočaran nad vojsko, hkrati pa se je počutil zelo osamljenega. Maja istega leta je zato zbral več sto tisoč tajnih depeš in dokumentov z bojišč v Afganistanu in Iraku ter jih predal Julianu Assangeu - enemu izmed ustanoviteljev WikiLeaksa.

To je storil v upanju, da bi svet z razpravo o delovanju ameriške vojske in zunanje politike ZDA videl v drugačni luči.