Manning bo kmalu izvedel, koliko časa bo moral preživeti za zapahi. Foto: EPA
Manning bo kmalu izvedel, koliko časa bo moral preživeti za zapahi. Foto: EPA

Sodišče je odločilo, da je Manning zaradi razkritja ameriških vojaških poročil z bojišč v Afganistanu in Iraku ter diplomatskih depeš State Departmenta kriv v 19 od 21 točk obtožnice, od tega v petih točkah kršitve zakona o vohunjenju, medtem ko je bil oproščen obtožbe za pomoč sovražniku.

Skupno mu grozi 90 let zapora in vojaška sodnica Denise Lind naj bi kazen izrekla v prihodnjih dneh. V svojem zadnjem nastopu pred sodnico je Manning dejal, da mu je žal, ker je prizadel ljudi in tudi ZDA.

"Opravičujem se za nepričakovan rezultat svojih dejanj. Zadnja tri leta so bila zame izkušnja, iz katere sem se veliko naučil," je dejal skesano.

Prvo opravičilo
Od začetka sojenja 3. julija je bil to tretji nastop Manninga pred sodnico, in prvič je bilo iz njegovih ust slišati opravičilo za svoja dejanja, ki veljajo za največje razkritje ameriških zaupnih dokumentov v zgodovini ZDA.

Od leta 2010 zaprti Manning je sicer že februarja priznal, da je snel okoli 700.000 vojaških in diplomatskih dokumentov in videoposnetkov z vladnih računalnikov in jih predal WikiLeaksu.

A sam je odločno zanikal, da bi želel škodovati ZDA, in je trdil, da je želel samo spodbuditi razpravo. Sodnica ga je nato oprostila najhujše obtožbe nudenja pomoči sovražniku, torej teroristični mreži Al Kaida, s čimer se je izognil kazni dosmrtnega zapora.