Kljub krizi se bogastvo najbogatejših iz leta v leto povečuje. Foto: EPA
Kljub krizi se bogastvo najbogatejših iz leta v leto povečuje. Foto: EPA
Kitajska
Razkol med revnimi in bogatimi se vse bolj poglablja. Foto: EPA

Za primerjavo: leta 2009 je imel v rokah 44 odstotkov svetovnega bogastva, lani pa že 48 odstotkov, kaže poročilo dobrodelne organizacije Oxfam, ki poudarja, da "eksplozija neenakosti" onemogoča učinkovit boj proti svetovni revščini. Oxfam ima sedež v Veliki Britaniji, združuje pa 17 humanitarnih organizacij, ki delujejo v okoli 94 državah.

Izvršna direktorica organizacije Winnie Byanyima je ob tem ljudi spodbudila k razmisleku o tem, ali si res želijo živeti v svetu, v katerem ima en odstotek več pod palcem kot vsi preostali skupaj. "Lestvica globalne neenakosti je osupljiva, in čeprav se to vprašanje pojavlja na globalni agendi, se razkol med najbogatejšimi in drugimi hitro še povečuje," je dejala v izjavi pred bližnjim Svetovnim gospodarskim forumom v Davosu.

Odstotek najbogatejših: vsak ima pod palcem 2,7 milijona dolarjev
Med 52 odstotki bogastva, ki je v lasti preostalih 99 odstotkov prebivalcev, je skoraj 46 odstotkov v lasti petine najbogatejših, še navaja Oxfam, preostali prebivalci, gre za okoli tri četrtine vseh Zemljanov, pa ima v lasti le 5,5 odstotka bogastva. Vsak izmed njih ima povprečno pod palcem 3.851 dolarjev, kažejo podatki za lansko leto, medtem ko je bogastvo vsakega izmed tega odstotka najbogatejših ocenjeno na 2,7 milijona dolarjev.

V Oxfamu so napovedali, da bodo pozvali k takojšnjemu ukrepanju za zajezitev naraščajočega vala neenakosti, začenši z zlomom davčnih oaz podjetij.

Kot poroča BBC, je Oxfam študijo objavil dan prej, ko naj bi ameriški predsednik Barack Obama pozval k dvigu obdavčitve najbogatejših.

Podobno oceno, da je skoraj polovica svetovnega bogastva v rokah odstotka najbogatejših, je oktobra lani izdala tudi švicarska Credit Suisse.