Po navedbah prič naj bi se Salah Abdeslam po napadih odpeljal v Bruselj, kjer je odraščal. Foto:
Po navedbah prič naj bi se Salah Abdeslam po napadih odpeljal v Bruselj, kjer je odraščal. Foto:

Kot poroča CNN, ki se sklicuje na neimenovane preiskovalne in protiteroristične kroge, policija verjame, da je Abdeslam kupil detonatorje pred napadi v francoski prestolnici. Kupil naj bi jih v trgovini s pirotehničnimi izdelki v Saint-Ouen l'Amounu, severno od Pariza. Potem ko je bila objavljena fotografija 26-letnega Abdeslama, je oblasti o tem obvestil upravitelj trgovine. Preiskovalci so Abdeslama začeli iskati takoj po napadih, v katerih je skupaj umrlo 130 ljudi.

Preiskovalci še niso ugotovili, kakšna naj bi bila Salahova vloga pri napadih. Pariški tožilec Francois Molins je dejal, da bi lahko vozil renault clio, ki je odložil napadalce pri Stade de Franceu. Salahovi prstni odtisi so bili najdeni v avtomobilu, ki je povezan z napadi. Clio so našli štiri dni po napadu. Izkazalo se je, da je bil v naglici parkiran na prehodu za pešce. Abdeslamov brat Mohamed je dejal, da verjame, da je verjetno Salah ugotovil ali slišal, da nekaj ne gre po načrtu oziroma kot si je zamislil, in da zato ni izpeljal, kar si je zadal.

Iskali so ga tudi v Italiji
Belgijski pravosodni organi so v okviru teroristične preiskave izdali mednarodno tiralico za Abdeslama, ki naj bi imel tesne vezi z glavnim načrtovalcem napadov Abdelhamidom Abaaoudom. Njega je francoska policija ubila med racijo v Parizu nekaj dni po napadu. Oba sta odraščala v revni bruseljski četrti Molenbeek. Po nekaterih navedbah je bil Abdeslam logistični koordinator napadov, Salahov brat Brahim pa je bil tudi med napadalci. Njegovo truplo so našli v koncertni dvorani Bataclan, enem izmed prizorišč napadov.

Da obstaja velika možnost, da je Salah že pobegnil v Sirijo, je prejšnji teden poudaril bruseljski odvetnik Oliver Martins. Martins zagovarja Alija Oulkadija, ki je Salaha pobral na postaji podzemne železnice v belgijski prestolnici, kamor se je zatekel takoj po napadu. Oulkadi Salaha, ki je nosil kapo, ni takoj prepoznal, nato pa je osumljenec dejal, da se je brat Brahim razstrelil v Parizu. Za Oulkadija, ki je bil prijatelj bratov Abdeslam iz otroštva, je bil po besedah odvetnika to velik šok in ni mogel jasno razmišljati. Oulkadiju je v petek sodišče odredilo pridržanje za nadaljnjih 30 dni.

Pred dnevi je italijanska policija prejela obvestilo, da naj bi bil Abdeslam v Pordenonu, a ga niso našli. Belgijska policija je bila dolgo prepričana, da je Salah v Bruslju in da je oborožen. Še vedno ga iščejo v Bruslju, a brez uspeha, tako da zdaj tudi belgijske oblasti že menijo, da je zapustil državo.