Malala Jusafzai je kot 12-letnica začela pisati blog za BBC Urdu in je hitro pritegnila veliko pozornosti. Začasno je bila celo suspendirana v šoli, hkrati pa je postala tarča pakistanskih talibanov, ki so dalj časa obvladovali večino njene rojstne pokrajine Svat na severozahodu Pakistana. Foto: Reuters
Malala Jusafzai je kot 12-letnica začela pisati blog za BBC Urdu in je hitro pritegnila veliko pozornosti. Začasno je bila celo suspendirana v šoli, hkrati pa je postala tarča pakistanskih talibanov, ki so dalj časa obvladovali večino njene rojstne pokrajine Svat na severozahodu Pakistana. Foto: Reuters
Malala Yousafzai
Malala ostaja simbol konfliktov v Pakistanu, kjer pa ji oblasti kljub izredni priljubljenosti in vplivu ne morejo zagotavljati varnosti, zaradi česar zdaj z družino živi v Veliki Britaniji. Foto: EPA

Aprila so oblasti v Pakistanu objavile novico, da je za deset talibanov sodišče odločilo, da so krivi poskusa atentata na znano šolarko, za kar so bili obsojeni na 25 let zapora. Zdaj pa so pakistanski viri BBC-ju potrdili, da sta bila v resnici obsojena samo dva izmed desetih obtoženih na tajnem procesu.

V resnici osmerico talibanov oprostili
BBC je kot prvi medij na vpogled dobil sodbo, in to več kot mesece po koncu sojenja za zaprtimi vrati. V odločbi je sodišče odločilo, da sta dva talibana kriva napada na Malalo Jusafzai leta 2012. Preostala osmerica talibanov je bila v resnici oproščena zaradi pomanjkanja dokazov.

Zaseda in strel v glavo
Razkritje je BBC-ju potrdil tudi okrožni policijski vodja Salim Marvat v pokrajini Svat, kjer je pred tremi leti tudi sledila zaseda na kombi, s katerim se je v šolo prevažala Malala Jusafzai, ki je v Pakistanu zaslovela kot blogerka in aktivistka za pravico deklet do šolanja, kar ji je nakopalo srd in smrtno napoved talibanov. Pakistanski talibani so pripravili zasedo in nato v kombiju po imenu poiskali Malalo, preden so jo ustrelili v glavo, a je takrat 14-letna deklica čudežno preživela.

Najmlajša prejemnica Nobelove nagrade
Primer je pretresel Pakistan in pritegnil pozornost sveta. Na koncu so jo uspešno pozdravili po zahtevnem zdravljenju v Veliki Britaniji, kjer zdaj 17-letna Malala tudi nadaljuje šolanje. Leta 2014 je prejela Nobelovo nagrado za mir skupaj z Indijcem Kailašem Satjarjem, aktivistom za otroške pravice. Malala je tako postala najmlajša prejemnica prestižne svetovne nagrade.

Pred mesecem dni: vsi obsojeni na 25 let
Po koncu aprilskega sojenja je Sajed Naim, javni tožilec v Svatu, za domače in tuje medije izjavil: "Vsak oboroženi napadalec je dobil 25 let v zaporu. To je dosmrtna kazen za deset napadalcev, ki jim je sodilo protiteroristično sodišče." V Pakistanu je namreč maksimalna zaporna kazen dolga 25 let in jo v javnosti enačijo z dosmrtnim zaporom.

Talibani še naprej grozijo s smrtjo
Govorice, da na sojenju v resnici niso bili vsi obsojeni, so začele krožiti že takoj po koncu sojenja 30. aprila. Ko so pakistanski in britanski novinarji skušali najti vse obsojence po pakistanskih zaporih, jim je kljub sodelovanju uspelo najti le dva atentatorja. Malali Jusefzai, ki zdaj živi v Birminghamu s celotno družino, talibani še naprej grozijo s smrtno kaznijo.