Radža Pervez Ašraf je obtožen korupcije. Foto: EPA
Radža Pervez Ašraf je obtožen korupcije. Foto: EPA
Pakistan
Množica na ulicah Islamabada zahteva odstop vlade. Foto: EPA

Pakistansko vrhovno sodišče je zaradi obtožb o korupciji v torek odredilo aretacije premierja Ašrafa in 15 drugih ljudi, obtožbe sodišča pa se nanašajo na leto 2010, ko je Ašraf kot minister za vodo in električno energijo odločal o energetskih projektih. Ker so Ašraf in preostali še vedno na prostosti, je vrhovno sodišče državni protikorupcijski urad zaprosilo, naj pojasni, zakaj jih še niso aretirali.

Prvi mož urada Fasih Bokhari je pojasnil, da protikorupcijski urad še ni zbral dovolj dokazov za aretacije, sodišče pa je njegova pojasnila zavrnilo kot nezadovoljiva in pojasnilo, da si želi čimprejšnje ukrepanje. Naročili so mu, naj dokumentacijo primera preda sodišču, to pa bo nato samo poiskalo dokaze, ki bodo osnova za pregon.

Premier Ašraf vse obtožbe o korupciji ves čas zavrača, poznavalci razmer pa so prepričani, da je zelo malo verjetno, da bi zaporni nalog vodil v premierjev odstop in umik.

Protestniki zahtevajo odstop vlade
Politične razmere v državi so precej občutljive, saj približno 25.000 protestnikov pod vodstvom vplivnega klerika Tahirula Kadrija v Islamabadu že peti dan zahteva odstop vlade. Notranji minister Rehman Malik je ponoči zagrozil, da bodo množico razgnali, a je posredoval predsednik Asif Ali Zaradari in oblastem preprečil uporabo sile.

Kadri, ki uživa podporo dela sodne in vojaške veje oblasti, zahteva razpustitev parlamenta in vzpostavitev začasne vlade, ki bi jo vzpostavili s podporo vojske in sodstva. Ta naj bi pred volitvami, ki so predvidene v sredini maja, izvedle ključne reforme. Kritiki njegove pozive vidijo kot poskuse elit, predvsem vojske, da bi z zavlačevanjem z volitvami in političnim kaosom vzpostavile nadzor nad politiko.

Zaostrene razmere v Pakistanu
V Pakistanu že nekaj let vladajo zaostrene razmere med tamkajšnjo vlado, sodstvom in vplivno vojsko. Ašrafov predhodnik Jusuf Raza Gilani je bil prisiljen odstopiti junija lani, ker ni spoštoval poziva sodišča, naj švicarske oblasti pozove k ponovnem odprtju postopka proti predsedniku države Asifu Aliju Zardariju zaradi suma korupcije.