V napadu v Tel Avivu sta bila ubita dva človeka. Foto: Reuters
V napadu v Tel Avivu sta bila ubita dva človeka. Foto: Reuters
false
Abu Dis je predmestja Vzhodnega Jeruzalema, ki ju je Izrael ločil z zidom. Foto: EPA

Napad v Tel Avivu je Palestinec iz Hebrona na Zahodnem bregu - po nekaterih podatkih je star 24, po drugih pa 36 let - po poročanju nekaterih izraelskih medijev izvedel znotraj večje stavbe, ki jo uporabljajo kot sinagogo, poroča Slovenska tiskovna agencija. Drugi mediji navajajo, da se je napad izvedel zunaj stavbe, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Storilca je obvladal civilist, prijel pa ga je prometni policist, poroča izraelski dnevnik Haaretz. Palestinec, ki je bil v prijetju lažje ranjen, je pred mesecem dni dobil dovoljenje za vstop v Izrael, delal je pa restavraciji. Preiskovalcem je po poročanju Haaretza dejal, da je v Izrael prišel, da bi napadel in ubil Jude. Smrtni žrtvi sta bili stari 32 in okoli 50 let. V napadu je bil en človek ranjen.

Predtem je na Zahodnem bregu v nezakoniti izraelski naselbini v sklopu naselbin Guš Ecion prišlo do streljanja. Palestinski napadalec je po prvih podatkih ubil tri ljudi, več drugih je ranil. Storilec je streljal iz vozila na avtomobil in ranil več ljudi, nato je odpeljal in streljal ter se zaletel v drug avtomobil, poroča Haarec, ki se sklicuje na izraelsko vojsko.

Na kraju samem sta umrla Jud in Palestinec, tretja žrtev, domnevno 18-letni ameriški državljan, je umrla kasneje v bolnišnici, poroča Haarec. Po poročanju palestinske tiskovna agencije Maan je napadalec ranil najmanj 10 ljudi, med njimi dva resno. Storilca so izraelske sile na prizorišču napada ubile, pozneje pa so na nadzorni točki zajele avtomobil, uporabljen v napadu. Enega Palestinca so prijeli, drugi pa je pobegnil.

V nekaj več kot mesecu dni ubitih 86 Palestincev
Izraelske sile so medtem ustrelile in resno ranile palestinskega najstnika med spopadi v Abu Disu na Zahodnem bregu ob zasedenem Vzhodnem Jeruzalemu. Kot poroča Maan, naj bi bil najstnik ustreljen dvakrat. Spopadi med mladimi Palestinci in izraelskimi silami so se vneli blizu izraelske vojaške postojanke. Abu Dis je le štiri kilometre od starega dela Vzhodnega Jeruzalema, od mesta pa je ločen z izraelskim zidom.

Urad ZN-a za humanitarne zadeve sporoča, da je bilo na Zahodnem bregu od 1. oktobra do 9. novembra ranjenih več Palestincev kot v vsem letu 2014. Ranjenih je bilo namreč že več 7.000 Palestincev, 86 pa so jih izraelske sile ubile.

Izrael je leta 1967 zasedel palestinsko ozemlje Zahodnega brega, Gaze in Vzhodnega Jeruzalema. Vojaška zasedba vseh ozemelj še traja, Vzhodni Jeruzalem pa je ob tem Izrael pripojil, čeprav tega nobena država ne priznava. Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) izraelske naselbine na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu označuje za vojni zločin, kot nezakonite in neupravičene pa jih uradno označujejo tudi EU in ZDA.