"Moral sem se spomniti nate, saj ti si angel miru," je papež Frančišek dejal Mahmudu Abasu. Foto: EPA
false
Palestinski deček drži simbolni ključ doma, iz katerega je bila njegova družina izgnana leta 1948. Foto: EPA

Srečanje je trajalo okoli 20 minut. Iz Vatikana so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili, da je bilo v pogovoru izraženo upanje, da bodo Izrael in Palestinci spet sedli za skupno pogajalsko mizo, da bi našli "pravo in trajno rešitev" spora.

Po srečanju sta si Abas in papež izmenjala darila. Frančišek je Abasu predal medaljo z angelom miru, ki naj bi premagal "zlega duha vojne". "Moral sem se spomniti na vas, saj ste angel miru," je po poročanju novinarjev papež dejal Abasu.

V nedeljo bo Vatikan kanoniziral dve palestinski nuni, Marijo-Alfonzino Danil Ghattas in Mirjam Buvardi, ki bosta postali prvi Palestinki s statusom svetnic. Razglasitev je tudi uradni razlog, zakaj se Abas mudi v Vatikanu.

Po priznanju sporazuma o RKC-ju v Palestini
Vatikan je v sredo napovedal podpis prve pogodbe s Palestino, dve leti zatem, ko jo je priznal kot državo. Dvostranska komisija v tem obdobju zaključuje podrobnosti sporazuma, ki se nanaša na dejavnosti in življenje Rimskokatoliške cerkve (RKC) v Palestini.

Izrael "razočaran"
Tel Aviv je izrazil nezadovoljstvo zaradi napovedi sporazuma. "Izrael je z razočaranjem sprejel odločitev Svetega sedeža o strinjanju glede končne formulacije dogovora s Palestinci, vključno z uporabo izraza Palestinska država," so sporočili z izraelskega zunanjega ministrstva. "Tak razvoj ne podpira mirovnega procesa in palestinsko vodstvo oddaljuje od vrnitve k neposrednim dvostranskim dogovorom," so še sporočili.

Podsekretar vatikanskega državnega sekretariata – namestnik vatikanskega "zunanjega ministra" Antoine Camilleri, je v pogovoru za časnik Osservatore Romano sicer pojasnil, da v Vatikanu upajo, da bo dogovor – četudi posredno – pomagal Palestincem pri vzpostavitvi in prepoznavnosti neodvisne, suverene in demokratične države Palestine.

67 let od nakbe
14. maja je minilo 67 let od ustanovitve Izraela, ko je bilo z ozemlja, na katerem stoji danes, izgnanih okoli 700.000 Palestincev, uničena pa je bilo okoli polovica palestinskih vasi in mest. Palestinci zato 15. maja oznamujejo nakbo oziroma katastrofo. Izrael še vedno zavrača pravico beguncev in njihovih potomcev, da se vrnejo na svoje domove.

V Gazi in na Zahodnem bregu, ki sta pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, so potekali protiprotesti v spomin na nakbo, na katere se je izraelska vojska odzvala s solzivcem ter gumijastimi in pravimi naboji. Kot poroča palestinska tiskovna agencija Maan news, so izraelski vojaki ranili najmanj 21 ljudi.