Tako velika množica vernikov se na Trgu svetega Petra zbere le ob večjih katoliških praznikih. Foto: Reuters
Tako velika množica vernikov se na Trgu svetega Petra zbere le ob večjih katoliških praznikih. Foto: Reuters

Zborovanje v Vatikanu je organiziralo združenje 68 laičinih skupin, ki je želelo papežu izraziti podporo med njegovo nedvomno največjo preizkušnjo v petih letih papeževanja, saj se je znašel na udaru številnih kritik zaradi pedofilskih škandalov med duhovniki in nezadostnega odziva Katoliške cerkve.

"Pravi sovražnik, ki se ga moramo bati in se proti njemu bojevati, je greh, duhovno zlo, ki občasno, žal, okuži tudi pripadnike Cerkve," je dejal Benedikt XVI., ki meni, da težave, s katerimi se je srečeval v tem tednu na obisku na Portugalskem, ne izhajajo iz njegovih sovražnikov, ampak iz greha znotraj same institucije.

"Živimo na svetu, a nismo od sveta, tudi če se moramo bojevati proti njegovim skušnjavam," je papež dejal o vlogi duhovnikov in pojasnil, da bodo taki preizkusi pripeljali katoličane do večje gorečnosti in dosledne privrženosti Cerkvi.

Odpuščanje ni nadomestilo za pravičnost
Več vatikanskih uradnikov je v zadnjih tednih obtožilo medije, gejevske skupine in druge, da vodijo umazano kampanjo proti Cerkvi, a papež je med svojim obiskom na Portugalskem dejal, da največja grožnja za katolicizem prihaja "od grehov znotraj Cerkve". Povedal je, da Cerkev mora iskati odpuščanje, kar pa po njegovih besedah ni nadomestilo za pravičnost.

Zborovanje, na katerem so udeleženci nosili transparente z napisi "Skupaj s papežem" in "Ne boj se, Jezus je premagal zlo", se je končalo s skupno molitvijo, ki jo je vodil prvi mož italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco. Verniki so z molitvijo prosili za očiščenje, solidarnost in pravico.