Papeža je v Fatimi pričakala ogromna množica vernikov. Foto: Reuters
Papeža je v Fatimi pričakala ogromna množica vernikov. Foto: Reuters

Maševanje v enem najbolj znanih katoliških romarskih središč na svetu je bil vrhunec papeževega štiridnevnega obiska na Portugalskem in sovpada s 93. obletnico prikazovanja Marije trem portugalskim pastirjem. Maše se je udeležilo več kot pol milijona vernikov, med njimi tudi portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva in zunanji minister Luis Amado.

"Ko je bila človeška družina na oltarju nepomembnih in sebičnih interesov narodov, ras, ideologij, skupin in posameznikov pripravljena žrtvovati vse, kar je bilo najsvetejše, je z nebes prišla naša blagoslovljena mati," je vernikom med mašo na prostem dejal papež in tako spomnil na prvo prikazovanje Marije v Fatimi 13. maja 1917, ko je v Evropi še divjala prva svetovna vojna.

"Krepostni bodo končali nasilje"
Papež je tudi izrazil spoštovanje do Marije in duhovnosti pastirjev, ki se jim je prikazala. Ob tem je dejal, da bo "Bog izbral krepostne moške in ženske", da bo končal "krog smrti in nasilja" na svetu.

Na srečanju z 9.000 predstavniki rimskokatoliških organizacij je papež ostro kritiziral možnost splava in istospolne poroke. Njegova kritika in obisk sovpadata, ko se Portugalska pripravlja na sprejetje zakona o porokah med istospolnimi pari, ki so ga že potrdili v parlamentu, zdaj pa čaka le še na podpis predsednika Silve. Že leta 2007 so prebivalci na referendumu potrdili zakon, ki dovoljuje splav.

Papež je poudaril, da so pobude Cerkve nujne za zmago nad "tragedijo", ki jo po njegovih beseda predstavlja splav, in poudaril nujnost varovanja "družine, ki temelji na trajni poroki med moškim in žensko". Splav in poroke istospolnih partnerjev je označil za "zahrbtni in nevarni grožnji skupnemu dobremu".

Za konec maša v Portu
V Fatimo je papež prispel v sredo zvečer, ko se je fatimski Mariji zahvalil, da je njegovega predhodnika papeža Janeza Pavla II. rešila pred smrtjo v poskusu atentata na Trgu svetega Petra leta 1981. Janez Pavel II. je namreč med svojim tretjim obiskom v Fatimi leta 2000 deloma razkril, da naj bi fatimska Marija napovedala atentat nanj.

Svoj obisk na Portugalskem je papež začel v torek v Lizboni in ga bo sklenil v petek, ko bo daroval mašo v Portu.