Papeža je v Lizboni - najprej se je ustavil pred samostanom - pričakala množica ljudi. Foto: Reuters
Papeža je v Lizboni - najprej se je ustavil pred samostanom - pričakala množica ljudi. Foto: Reuters
Papež naj bi bil ob prihodu v Lizbono videti precej utrujen. Foto: EPA
Papež na Portugalskem

Papež je že prispel na obisk na Portugalsko, kjer so ga na letališču v Lizboni sprejeli predsednik države Anibal Cavaco Silva in najvišji cerkveni predstavniki. Po poročanju očividcev naj bi bil ob prihodu videti precej utrujen. Zvečer bo imel v Lizboni mašo na prostem, na kateri pričakujejo od 150.000 do 200.000 vernikov.

Papež bil precej neposreden
"Cerkev trpi zaradi napadov, grehov, ki obstajajo v njej sami, in to je resnično zastrašujoče. Kriza, ki so jo povzročile spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov, je nastala iz 'grehov znotraj Cerkve'," je poudaril papež, ki je zato pozval k očiščenju in pokori znotraj Cerkve, pa tudi k odpuščanju in pravici.

Gre za eno najostrejših izjav papeža glede škandala zaradi spolnih zlorab otrok v Cerkvi, s katerim je očitno zavrnil prvi odziv Vatikana na spolne zlorabe, ko je Sveti sedež medije ter zagovornike pravic homokseksualcev obtožil, da vršijo pritisk na Cerkev in še posebej na papeža.
Obletnica Fatime
Razlog in vrhunec papeževega obiska na Portugalskem je sicer romarsko središče v Fatimi, ki ga bo Benedikt XVI. obiskal ob obletnici prikazovanja Marije trem portugalskim pastirjem. V Fatimo papež Ratzinger prihaja deset let po tem, ko je Janez Pavel II. dva od treh pastirjev, ki se jim je Marija prikazala med 13. majem in 13. oktobrom 1917, razglasil za blažena.
V okviru obiska, ki bo trajal do petka, bo Benedikt XVI. obiskal še mesto Porto na severu Portugalske.

O definiciji zakona
Papež naj bi se na Portugalskem, ki velja za zelo katoliško državo, kjer pa število vernikov v zadnjem času upada, dotaknil pomembnih "tem sodobne družbe". Med drugim naj bi znova potrdil stališče Cerkve, da zakon lahko obstaja le med moškim in žensko ter da bi morali življenje spoštovati že od spočetja dalje.

Papež bo omenjena vprašanja izpostavil v času, ko se izteka rok za ratifikacijo zakona o uzakonitvi porok istospolnih partnerjev, ki ga je parlament v Lizboni potrdil februarja. Cerkev se je na ta zakon ostro odzvala.

Papež na Portugalskem